Koronavírus-mizéria: elkülönítő a kórházban, nincs bolti roham

Gyors helyzetfelmérésünk szerint Nagyatád eddig tűrhetően vizsgázott az országot hatalmába kerítő koronavírus-zavarból: nincs a boltokban felvásárlási láz, bár a szájmaszkokat és a kézfertőtlenítőket elkapkodták.

Elkülönítőket alakítanak ki a kórházakban

Az eljárás valójában a hasonló helyzetekben követendő protokoll része. A pontosítás kedvéért: szó sincs arról, ami a nagyatádi álhírekben terjed. A valóság, hogy napokkal ezelőtt utasította az országos tisztifőorvos az összes hazai kórházat: alakítsanak ki elkülönítőt a fertőzésgyanús esetek kivizsgálására. Ez információink szerint a Nagyatádi Kórház esetében már meg is történt. 

Az elkülönítőket a fertőző betegeket ellátó osztályokon úgy kell kialakítani, hogy azok lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőztethető és egyágyas szobák legyenek – írta meg ma a Népszava a birtokába került utasítás alapján. Minden esetleges fertőzöttet azonnal jelenteni kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának. A potenciális beteget el kell különíteni, és sebészi maszkot kell ráadni. A vele érintkező egészségügyi dolgozóknak pedig védőköpenyt, kesztyűt és munkavédelmi maszkot, szemüveget kell viselniük. Arról, hogy a beteg mintája eljusson a Nemzeti Népegészségügyi Központba, a kórháznak kell gondoskodnia.

Mindenkit nehéz helyzetbe hoz a fölösleges bolti roham

Sem a kereskedők, sem a gyártók nem járnak feltétlenül jól azzal, hogy megrohamozták a boltokat az emberek, ráadásul a mostani pánikvásárlók azzal sem számolnak, hogy a kukában köt ki a mostani zsákmány – hívta fel a figyelmet a hvg.

A kereskedelmi szövetség álláspontja szerint sincs értelme felhalmozni az élelmiszereket, mivel rugalmasan tudnak reagálni a beszállítók és nincs készlethiány, ez azonban láthatóan hidegen hagyja azokat, akik pánikszerű felvásárlásba kezdtek a hazai élelmiszerboltokban – írja a lap.

Munkatársaink ma délelőtt végignézték a nagyobb városi élelmiszerüzleteket. Beszámolóik szerint egyikben sem tapasztaltak egyik tartós élelmiszerből sem hiányt. Vagyis, szerencsére Nagyatádot még nem kerítette hatalmába a riadalom miatti bevásárlási kényszer.

Operatív törzs: nincs koronavírusos beteg Magyarországon

A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója szerint ezért hazánkban továbbra sem lépnek életbe szigorítások, nincsenek lezárt határszakaszok, nincs város vagy városrész köré kialakított karantén sem – jelentette a hvg.

A hivatalos tájékoztatás gyenge, az elsődleges védvonal eszköztelen 

Különleges védőfelszerelést írtak elő a háziorvosoknak, de azt nem lehet kapni. Erre egyelőre csak ígéret kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, mondván, folyamatban van a beszerzés. Pedig jelenleg a háziorvosok jelentik a riasztórendszer első vonalát, hiszen ha valaki tüneteket észlel magán, és a fertőzött területen járt az elmúlt két hétben, elsőként őket vagy az NNK zöld számát (06-80/277-456) kell hívniuk. 

A WHO egyelőre hivatalosan még nem jelentette be, de tudományos értelemben már pandémiával, azaz több országra, kontinensekre, vagy akár az egész világra kiterjedő járvánnyal van dolgunk. Tünetek, gócpontok, veszélyeztetett korcsoportok, a legfontosabb infók egyetlen videóban itt.

A kormányzati kommunikáció időközben a napi egy rendkívüli sajtótájékoztatóról kettőre váltott. Ugyanakkor az ellenzéki pártok több napos várakozás után ma már közleményeket adtak ki. A DK hatékony járványvédelmet és megfelelő tájékoztatást követel: „Annak ellenére, hogy egyre közelebb a vírus, az emberek nem kapnak megbízható információkat. A péntekre ígért koronavirus.hu, vagy koronavirus.gov.hu a mai napig nem működik.”

A Jobbik szerint „Haladéktalanul fel kell mérni és nyilvánosságra kell hozni az országban rendelkezésre álló, és súlyos járvány esetén mobilizálható lélegeztető készülékek számát megyei bontásban.”

A Momentum pedig haladéktalan cselekvésre szólította fel a kormányt. Mint írták: míg a stadionok belülről teljes díszben pompáznak, a hazai kórházak omladoznak.

Rámhírterjesztésért akár 3 év börtön is járhat!

Az emberek bizonytalanok a koronavírus miatt kialakult helyzetben, ezért próbálnak minél több információhoz jutni, amivel sokan visszaélnek. Az ATV Híradójának Síklaki István szociálpszichológus azt mondta, az emberek számára az ilyen helyzetekben a bizonytalanság a legrettenetesebb, ezért próbálnak minden információba belekapaszkodni.

Itt jelezzük: az országos sajtóban név szerint is nyilatkozó dombóvári illetőségű kamionsofőr nem azonos azzal a Nagyatádhoz közeli vállakozásnál dolgozó gépkocsivezetővel, akiről a korábbi cikkünkben írtunk.

Az Index jelzi: hiába a kormányzati figyelmeztetések, burjánzanak az álhírek a koronavírusról. A Pilitical Capital tanulmányát idézi a lap, ami négy nagy csoportba osztja a koronavírussal kapcsolatos álhíreket és összeesküvés-elméleteket: – Népirtás zajlik, a háttérhatalom szándékosan indította el a járványt, hogy elhozza az Új világrendet; – Biológiai fegyver: titkos háború zajlik, főleg Kína ellen; – Itt a világvége, eljött a zombi-apokalipszis; – Megvan a vírus ellenszere, de titkolják. 

Mi ilyen gyöngyszemre bukkantunk: „A dömösi madármentő csapatát egy Somogy megyei községből keresték meg, hogy szedjék le a gólyafészket, mert félnek, hogy a hamarosan érkező vándormadarak koronavírust hoznak magukkal”közölte a hvg.

A rendőrség néhány hete egy álhíreket gyártó hálózatra csapott le – írja a 24.hu. Többek között arról írtak, hogy Magyarországon már több ember fertőződött meg a koronavírussal. A rémhírterjesztés írásban és szóban is megvalósulhat. Akár 3 évig történő szabadságvesztéssel büntethető.

Végül, hogy oldjuk a feszültséget, és jelezzük, minden körülmények között fontos a jókedvünk megőrzése, idézzük a számunkra leghumorosabb facebook-bejegyzést:

„Magyarországon azért nincs regisztrált koronavírusos, mert augusztusra kaptak időpontot.”

Megosztás