Koronavírus: nem működik a tájékoztató oldal, a zöld szám is elérhetetlen

Káosz van: egyik eljárásrendet adják ki a másik után a háziorvosoknak, de közben még mindig nem működik az öt nappal ezelőtti időpontra ígért tájékoztató oldal, a koronavírus zöld száma pedig folyamatosan foglalt.

Frissítés 16.05-kor: Ma délután elindult a Belgyminisztérium tájékoztató honlapja koronavirus.gov.hu címen – újságolta a megyei kormányhivatal. Eszerint: „A felületen hiteles és naprakész információk érhetők el a koronavírussal kapcsolatban. Az oldalon interaktív térképen is tájékozódhatnak az állampolgárok többek között a vírus terjedéséről, karanténokról, az illetékes egészségügyi intézményekről.”

Nagyatádi háziorvosok jelezték szerkesztőségünknek: egyre tarthatatlanabb a helyzet, mert folyamatosan nő az influenzás megbetegedések száma, ugyanakkor mind többen kérdezik őket a koronavírusról.

Személyesen is jönnek, a telefon pedig percenként csörög, nem tudunk így helytállni – panaszolta az egyikük. – Napi 80-120 beteget látok el, annak a fele felső légúti megbetegedéssel érkezik, influenzás.

Nemhogy csillapodna az érdeklődés, csökkenne a tájékozatlanság, inkább egyre bizonytalanabbak az emberek, egyre több a kérdés: megkaphatta-e ő a koronavírust, ha nem volt külföldön, hogyan terjed, milyen tünetei vannak. Ezekről a néhány napja készített videós összeállításunkban találhatnak információkat.

Közben újabb eljárásrendet kaptak a háziorvosok a koronavírussal kapcsolatban. Ebből kiderül: most már nem kell kimenniük a gyanús beteghez, és lehetőleg annak sem kell bemennie a rendelőbe. Inkább telefonáljon, a háziorvos pedig kikérdezi, és ez alapján eldönti, mi a teendő. Ha gyanús az eset, mentőt küld, az pedig felviszi a kijelölt fővárosi kórházba a beteget. Kapnak védőfelszerelést a háziorvosok, igaz, ez pusztán egy szájkendőből áll, azért is Kaposvárra kellene utazniuk.

Erre nekünk most, az influenza-szezon kellős közepén egyszerűen nincs időnk, mint ahogy arra se, hogy naponta böngésszük az újabb listákat, hogy éppen hány tucat országot érint már a koronavírus – fakadt ki az egyik nagyatádi háziorvos.

Egyik rendelési idő alatt 83 influenzást láttam el – jelezte a vírusos fertőzés jelenlegi atádi nagyságrendjét egy másik háziorvos. –  38-40 fokos lázzal jönnek, ez gyorsan kialakul, fej- és végtagfájdalom, nátha, levertség, a szokásos influenzás tünetek jellemzőek. Antibiotikumot nem írunk fel vírusos megbetegedésre, orrcsepp, köptető, lázcsillapító és gyulladsácsökkentők jöhetnek szóba. A  higiéniára felhívjuk a betegek figyelmét. Amit tehetnek még: szedjenek vitaminokat, egyenek citrusféléket, savanyú káposztát, igyanak forró italokat, teát, illetve sok folyadékot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyébként péntekre ígért egy tájékoztató honlapot a koronavírusról. A koronavirus.gov.hu című oldal ma délelőtt még mindig nem működött. A koronavírussal kapcsolatban a kormányszóvivő által egy hete nyilvánosságra hozott két zöld szám (06-80/277-455 és a 06-80/277-456) pedig gyakorlatilag elérhetetlen: folyamatosan foglalt.

Csak hab a tortán, hogy ebben a helyzetben a kormánypárt legfontosabb üzenete, hogy a koronavírusos migránsoktól való megvédéssel traktáljon bennünket. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója facebookos szerdai videoüzenetében ezt mondta: „A legtöbb illegális bevándorló olyan területről érkezik, amely a koronavírus gócpontja is egyben. Továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra, megvédjük a magyar határokat!”

Megosztás