55555 vendég az 5 éves csillagparkban

Az idén öt éves Zselici Csillagpark a napokban köszöntötte 55 555. vendégét. A látógatóközpont néhány éve Európában az elsők között nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kitüntető címet.

2015 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a zselici erdőben épített csillagvizsgáló és ismeretterjesztő látogatóközpont. A helyszínválasztás nem a véletlen műve volt. A terület a rendkívül alacsony fényszennyezésnek köszönhetően ideális helyszín az égbolt megfigyelésére. Éjszakánként több ezer csillagot láthatunk a fejünk felett, sokszorosát annak, ami a települések közelében észlelhető. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zselic néhány évvel korábban Európában az elsők között nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kitüntető címet.

A park területén a védett zselici erdőt gondozó SEFAG Zrt. beruházásaként épült meg a csillagvizsgáló. A komplexum, amelynek része a planetárium és a holdkőzetet is őrző meteorit-gyűjtemény, mára a környék legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetességei közé emelkedett: iskolai csoportok, nyaraló családok és a Zselicben kirándulók egyaránt szívesen keresik fel.

Az ötéves évfordulót megünnepelendő számos meglepetésre készülhetnek a vendégek az év során. Ezek nyitányaként a napokban az 55 555. látogatót köszöntötték a csillagvizsgáló falai között. Fackelmann Csilla a barátjával érkezett Pécsről, és első alkalommal járt a létesítményben. A távcsöves égboltmegfigyelés és a meteoritkiállítás azonban olyannyira elnyerte a tetszését, hogy szeretne később visszatérni. A szerencsés látogatónak Mosoni László csillagász, a Csillagpark igazgatója adott át emléklapot és ajándékcsomagot.

A Csillagpark látogatószáma rendre meghaladta az évi tízezer főt, a jubileum alkalmából pedig várhatóan tovább emelkedik idén.

 

Megosztás