Korszerűsítik a somogyszobi szennyvíztelepet

Jelenleg a szennyvíztisztítás 17 éve ugyanazokkal a berendezésekkel, korszerűtlen technológiával működik Somogyszobon. A Széchenyi 2020 program keretében 266 millió forintot nyertek a telep és a hálózat fejlesztésére.

Végre megvalósul az a fejlesztési program, amelyre a somogyszobi és bolhási önkormányzat már 2016-ban beadta a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Programiroda konzorciumi vezetésével. Bár a kérelmét elfogadták, és az eredeti támogatási szerződés már 2017-ben hatályba lépett, ám a megvalósíthatósági tanulmányt többször elutasították. Ezért további módosításokkal újra és újra beküldték az irányító hatósághoz, melyet végül tavaly decemberben fogadtak el. Ennek értelmében nagyszabású korszerűsítési munkálatok kezdődhetnek el a somogyszobi szennyvíztelepen a követező hónapban.

A telep a bolhási és somogyszobi csatornahálózatból származó szennyvizet tisztítja meg. A projekt célja a szennyvíztelep  fejlesztése, valamint a csatornahálózat felújítása. A fejlesztésnek köszönhetően javulni fog a szennyvízkezelés hatékonysága, kapacitása és az üzemeltetési biztonság, mely által mind a környezetterhelés, mind pedig az üzemeltetési költségek csökkenni fognak.

A fejlesztésre azért is van nagy szükség, mert a 2004-ben épített telep valamennyi gépészeti berendezése még eredeti, mindegyik életkora végén jár, elhasználódott. Az alkalmazott technológia is elavult, a tisztítás egy levegőztető medencében történik: üzemzavar, vagy a levegőztető rendszer karbantartása esetén nincs tisztítási lehetőség. Ezenkívül a fölösiszap kezelése és szállítása korszerűtlen, illetve az üzemeltető a téli hónapokban lefagyási veszéllyel küzd.

A „Somogyszob központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése” nevű KEHOP projekt megvalósítására Somogyszob és Bolhás összesen 265,81 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. A beruházás összesen 327 millió forintból valósul meg, amit 81 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz.

A projekt részeként számos berendezést felújítanak és kicserélnek. Egyebek között a telepen új kezelőépületet építenek egy iszapvíztelenítő gépházzal, SBR technológia szerint építenek egy új biológiai reaktort, javul az automatika és az irányítástechnika, átalakítják a medencéket és a kezelőkonténereket. Ezeken kívül a somogyszobi és bolhási végátemelőket is rekonstruálják.

A tervezett határidő szerint 2022. szeptember elejére befejeződik a korszerűsítés. 

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás