Koszorúval adóztak a hősök emlékének

Május utolsó vasárnapján a magyar hősöket ünnepeljük. Ezen a napon emlékezünk meg mindazokról, akik életüket adták Magyarországért.

Ma reggel 9 órakor rövid ünnepélyes szertartást végzett Ormai István polgármester és Hortobágyi Ferenc, nyugalmazott őrnagy, a 69. Harckocsi Ezred nyugdíjas és Baráti Kör elnöke a Széchényi parkban: a magyar hősökre emlékezve koszorút helyeztek el az első világháborús emlékmű tövében. Minden évben május utolsó vasárnapja azoknak a harcban elesett katonák és civilek ünnepnapja, akik életüket adták a hazáért.

 Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

Az elesett magyar hősök emlékezetét először 1917-ben iktatták törvénybe, ekkor még az első világháború áldozatainak volt szentelve a nap. Városunkban a Nagy Háborúrban harcolt és meghalt katonák emlékművét 1924-ben avatták fel, szintén egy vasárnapi napon. Az akkori ünnepségről részletesen itt lehet olvasni.

A kommunista diktatúra idején a Hősök emlékünnepét nem tartották meg, a rendszerváltás követően lehetett újra ünnepelni az elesett magyar katonákat. 2001-ben az ünnep körét hivatalosan is kiterjesztették mindenkire, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Megosztás