Különleges állatok költöztek a sportcsarnokba

Az RKC csapatait biztató rigmusok helyett ezen a hétvégén kukorékolás, turbékolás, csiripelés hangja hallható a sportcsarnokban. Ma délelőtt hivatalosan is megnyitotta kapuit a huszonnegyedik díszmadár-kiállítás.

Különleges és egzotikus hellyé változott Nagyatádon a sportcsarnok, ugyanis csaknem ezerkétszáz madár vette át ideiglenesen az uralmat a küzdőtéren, valamint a lelátókra vezető folyosókon. Már a hivatalos megnyitó előtt is számos érdeklődő sétálgatott az állatok között. Legfőképp családokat lehetett látni, de nemcsak a gyerekeknek tud újat és izgalmasat mutatni a kiállítás, hanem a laikus, de még a hozzáértő felnőttek is találhatnak maguknak olyan fajokat, amiket addig maximum az interneten láthattak.

A bejárattól nem messze az egyik ketrecben egy indonéziai tyúkfajta, az Ayam Cemani látható, aminek a különlegessége, hogy az egész tyúk fekete. Kívül és belül. A tollán kívül a bőre, a taraja, a húsa, a csontja és a belső szervei is. Az egyik tenyésztő elmondása szerint még a vére is sötétebb az átlagosnál.

Ayam Cemani
Ayam Cemani

Pár lépéssel arrébb az egyik legősibb tyúkfajtát láthatjuk, amit valószínűsíthetően a török megszállók hoztak magukkal, majd a mai formáját a koszovói Drenica területén tenyésztették ki. A koszovói hosszan kukorékoló tyúk akár 20-40 másodpercig is képes egyfolytában kukorékolni, de egyes példányok akár egy percre is el tudják nyújtani a kávédarálásra hasonlító hangot. Érdekesség, hogy azt a kakast, aki nem bír tíz másodpercig egyfolytában kukorékolni, azt kizárják a tenyésztésből.

A kiállításon megközelítőleg nyolcvan tyúk látható, mindegyik igazán különleges. Ugyanez elmondható a galambokról is, amiből ötszáznál is több van a legkülönfélébb fajtákból, amiket felsorolni is nehéz lenne, viszont az biztos, hogy közönségkedvenc lett a fodros galamb, amit egy kislány úgy jellemzett: mintha menyasszonyi ruhát húztak volna rá.

Fodros galamb
Fodros galamb

A lelátókra vezető folyosókon díszmadarak láthatók: számos különleges papagáj, kanári és pinty költözött fel az ablakok elé, hogy a kora januári napsütésben csillogó tollazatukkal kápráztathassák el a látogatókat.

A madarakon kívül néhány nyúl is ideiglenes otthonra talált a sportcsarnokban az óriástól egészen a törpéig, sőt, a szervezők egy állatsimogatóval is várják a gyerekeket, aki testközelből szeretnének megismerkedni a bolyhos állatokkal.

A Galamb-, Díszmadár- és Kisállattenyésztők Nagyatádi Egyesületének kiállítása már nemzetközinek mondható, hisz érkeztek bírálók Szlovákiából, Erdélyből, Horvátországból és Szlovéniából is, ugyanis az állatok a tegnapi nap folyamán bírálaton vettek részt, aminek az eredményét a kalitkákon látható papírokon lehet látni. A kiállítók között is szép számmal találkozhatunk külföldiekkel.

Az állatokat ma este 18 óráig, valamint holnap 14 óráig tekinthetik meg az érdeklődők. A felnőttek 1000 forintért, a 14 év alatti gyerekek pedig ingyen csodálhatják meg a díszmadarakat. Az előtérben kézműves termékeket, illetve dísznövényeket is lehet vásárolni.

Megosztás