Lábodiak: ön- és közveszélyes a 68-ason biciklizni – Közút: használatra alkalmas

Olvasóink panaszolták, hogy a felmarás óta balesetveszélyes ott kerékpározni, be kell húzódni a sáv harmadáig, közben kamionok és autók dübörögnek mellettük. A Magyar Közút szerint rendeltetésszerű használatra alkalmas.

Tönkretették a kerékpáros közlekedést, a biciklisekkel nagyon kiszúrtak: az út széle, ahol kerékpárral lehetne közlekedni, hol 20, hol 80 centi szélességben használhatatlan, hol mélyebb, hol magasabb a lemarás – panaszkodott egy lábodi asszony. – Ez balesetveszélyes, egy kamionnak eleve szüksége van a teljes sávszélességre, ha előz, át kell mennie a másik sávba, ott vagy jön szembe valami, vagy nem.

Többen is kerékpárral járnak a faluban, ők megerősítették: gyakorlati szempontból nem használható az úttest. Akadt, aki utánanézett, és a KRESZ szerint a járdán csak 12 éven aluliak bringázhatnak, kivéve, ha erre a célra használhatatlan az úttest –  ezt azonban jelenleg nem jelzi semmi. A lábodiak azt kérdezték, mit tegyenek ilyen helyzetben, ill. mikor fogják megcsinálni, új kopóréteggel ellátni a felmart útszakaszt. Tolmácsoltuk kérdéseiket a Magyar Közút Zrt. felé, íme, a válasz.

Kollégáink a rendelkezésünkre álló anyagi források figyelembevételével mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kezelésünkbe tartozó utakon a biztonságos közlekedés feltételeit biztosíthassuk. A 68-as főút jelentős teherforgalma miatt kialakult nyomvályúkat és aszfaltburkolat kigyűrődéseket forgalombiztonsági okokból, karbantartási munkálatok keretében marták fel szakembereink. A bejelentés alapján újra megvizsgálták a helyszínt munkatársaink, ez alapján az útszakasz rendeltetésszerű használatra alkalmas, közvetlen balesetveszélynek nincsenek kitéve a közlekedők. A főút Lábod-Böhönye közötti szakaszának 11,5 tonnás megerősítése és ezzel párhuzamosan kerékpárforgalmi létesítmények tervezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából folyamatban van, ezzel kapcsolatban bővebb információért kérjük hozzájuk forduljanak az info@nif.hu címen.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás