Leányvásárt tartottak a Solarban

Különleges népi hagyományt elevenítettek fel a hétvégén: az eladósorban lévő „ifjú hölgyekre” tehettek ajánlatot az esemény vendégei. Utána fordult a kocka: legényvásárt is tartottak a szebbik nem számára.

A Solar Hotel már több ízben volt helyszíne különleges rendezvényeknek, szombaton egy újabb rendhagyó eseményre hívták meg az érdeklődőket, ugyanis leány-, illetve legényvásárt tartottak. A név egy kissé csalóka, mivel a rendezvényen nem ténylegesen eladósorban lévő, fiatal, hajadon leányzók keltek el, hanem inkább ezt a hagyományt felidézni vágyó nyugdíjas vendégek, akik szeretnek egy kicsit bolondozni.

Az esemény főszervezője, Tóth Sándorné „Manyi néni” elmondta, hogy nem ez volt az első ilyen rendezvény a városban.

15 éve egyszer már Simongáton szerveztünk egy hasonlót, úgy gondoltam, újra felelevenítjük ezt a hagyományt – mondta el Manyi néni. – Ez egy valódi népszokás, az a falu nem is számított említésre méltónak, ahol nem tartottak évente tavasszal vagy a szüreti időben egy leányvásárt. Arról van szó, hogy azokat a fiatal lányokat, akik még nem keltek el, ilyenkor kivezényelték a piactérre, ahol egy alkusz a jelenlévő uraknak próbálta lényegében eladni őket feleségnek, fennhangon dicsérve a leányzók jó tulajdonságait. Régebben, ugye, más világ volt, nem lehetett egy lány válogatós, örült, ha valaki kiválasztotta, különben szégyenben maradt.

A szervezésben a Fegyelmező Zászlóalj Nyugdíjas Klub is aktívan kivette a részét, vagy, ahogy az atádiak jobban ismerik, a „Futkosók”. Csaknem 100-an jelentkeztek a leányvásári mulatságra, mely tánccal, vacsorával és divatbemutatóval is kiegészült. A vásár híre messzire elterjedt, még Szegedről is érkeztek résztvevők, de jöttek Zalaegerszegről, Komlóról és a környező településekről is.

Leányvásárt tartottak a Solarban
Leányvásárt tartottak a Solarban

Délután négy órakor kezdődött a leányvásár: sorban felvonultatták a „hajadon” leányzókat, ki-ki bemutatkozott valamilyen tréfás mondókával, miközben az alkusz, Manyi néni kérdéseket tett fel nekik arra nézve, hogy mennyire lesznek ügyes feleségek? Tudnak-e főzni, mosni, ruhát keményíteni, kenyeret dagasztani, mennyire virgoncak az ágyban? A jelenlévő urak pedig eszerint válogathattak kedvükre.

Utána pedig az eladósorban lévő legényeket is felvonultatták, ahol a hölgyvendégek a népdalnak megfelelően sült krumpliért vehették meg őket.

A vacsorát követően tartották a divatbemutatót: a szegedi csapat otthonkába bújt, a segesdiek a 60-as, 70-es évek divatja szerint öltöztek fel, voltak hagyományos menyasszony-vőlegény öltözékek, estélyi és alkalmi ruhák is. Közönségszavazat alapján az első négy legötletesebb öltözékek viselőit díjazták is.

Az eseménynek folytatása is lesz: szeptember 24-én szüreti bált fog szervezni a klub, melynek keretében a most „eladott” lányok és legények számára egy nagy lagzit fognak tartani.

Megosztás