Legófigurákkal személyesít meg atádiakat a helyi fotós

A Nagyatádi Fotókör legújabb tagja ismerőseit eleveníti meg karikatúra stílusban legófigurák segítségével. Mint mondta, a járvány idején nagy szükségünk van egy kis vidámságra is.

Jólesik egy kicsit fellélegezni az állandó stresszből, és egy kellemeset derülni valami bolondos jeleneten. Egy atádi amatőr fotós maga kreál ilyen jeleneteket, és örökíti meg azokat felvételein, méghozzá egészen a makrovilágig leereszkedve, néhány centis magasságba. Tolnai Endre György TEGphotoandart nevű facebook oldalán teszi közzé alkotásait, melyek egy jelentős részét a legóelemek és -figurák által összeállított vicces szkeccsek adják. Ezek a képek sok popkultúr-elemet, filmes utalást tartalmaznak a Csillagok háborújától kezdve a Marvel-féle hősökig, általában karikírozva, humorral fűszerezve.

A karanténban az ember lejjebb ad az igényességből
A karanténban az ember lejjebb ad az igényességből
A járvány nagy kincse: a WC-papír
A járvány nagy kincse: a WC-papír

A koronavírus-járvány kitörése óta Endre már több fényképet is feltöltött a témában azzal a szándékkal, hogy egy kicsit a feszültséget enyhítve nevethessünk az egész helyzeten. Most pedig ismerőseit kezdte el lefotózni – ám az élő modellek helyett a legófigurákkal eleveníti meg őket.

Endre februárban csatlakozott a Nagyatádi Fotókörhöz, és most első ilyen témájú képein néhány tagtársát igyekezett ábrázolni. Ezen a felvételen Kóczián Zoltán Gergelyt elevenítette meg, aki az utóbbi napokban egy citrom penészedéséről készített felvételt. Endre a munkafolyamatot ábrázolta a felvételen, igaz, akkor még úgy tudta, a felvétel egy sajtról készült, ezért is kockás kicsit a „citrom”. És hogy a hasonlóság mennyire szembeötlő, a kép alá helyeztük Zoltán valódi fényképét is összehasonlításképpen.

A jelenetben Kóczián Zoltán egy citrom penészedéséről készít felvételt
A jelenetben Kóczián Zoltán egy citrom penészesedéséről készít felvételt
kócziánzoli2.jpg
Kóczián Zoltán teljes magasságában
A citromon növő penész is lehet szép
A citromon növő penész is lehet szép

Ez a felvétel Gerlecz Lászlót, a Nagyatádi Fotókör egyik alapító tagját ábrázolja. László előszeretettel készít éjszakai, Nagyatádot ábrázoló fényképeket, ezért került legófigurája egy sötét szobába. A falon saját logója látható.

 

Gerlecz László az éjszaka sötétjében szeret fényképezni
Gerlecz László az éjszaka sötétjében szeret fényképezni
Gerlecz László élőben
Gerlecz László élőben
A logó a karikatúrán is látszik
A logó a karikatúrán is látszik
László egyik híres éjszakai felvétele, mely a National Geographic egyik számában is megjelent
László egyik híres éjszakai felvétele, mely a National Geographic egyik számában is megjelent

Itt pedig a minden nagyatádi eseménynél jelenlevő helyi krónikás, Györke József elevenedik meg, aki – ahogy a háttérben is látszik – a Hunyadi utca egyik tízemeletes lakótömbjében él. Józsi bácsi szinte minden nagyatádi és környékbeli nagyobb eseményen jelen van, fényképeivel és írásaival tudósít a helyszínekről, melyek már 20 éve a Somogyi Hírlapban is megjelennek.

Györke József, az atádi króinkás
Györke József, az atádi krónikás
Józsi bácsi minden eseményen feltűnik
Józsi bácsi minden eseményen feltűnik

Ez a kép pedig az Amazon Bloom duettjét ábrázolja: Vránics Ildikót és Hajdú Virágot. Az énekes páros számos helyi koncerten bemutatkozott már, és mindketten kiválóan pengetik a gitárt – igaz, a képpel ellentétben, a valóságban akusztikus gitárt használnak, de Endre készletéből, sajnos ez az elem még hiányzik. Ettől függetlenül itt is hűen visszaadja a lányok koncertjeit a fénykép.  

Az Amazon Bloom koncertet ad a néhány centis közönségnek
Az Amazon Bloom koncertet ad a néhány centis közönségnek
És a való életben, életnagyságban
És a való életben, életnagyságban

Első ránézésre könnyűnek tűnhet egy ilyen felvétel elkészítése, ám rengeteg háttérmunka előzi meg a kattintást: a „stúdióhoz” például egy korábban tejterméket tartalmazó kartondoboz lett átalakítva, amit fehér papírral kellett kibélelni, és egy ledszalag fut benne körbe, ami a világítást adja.  Ahogy a Nagyatádi Fotókörbe történő belépésekor nyilatkozta a facebook-oldalukon:

Zömében általában tényleg egyszerűnek tűnik: lerakom és kattintok. De ez sem egy egyperces mutatvány. Be kell állítani a figurákat, a kiegészítőket; van, mikor kell egy plusz drót vagy elem, amit az utómunka során el kell tüntetni. A gépet se mindegy, hogy milyen szögből tartod elé. Azt is úgy kell beállítani, hogy minimalizáljam az utómunkát. Szabadban gyakran az időjárás vagy a terep se a barátod. Meg kell találni azt a pontot, ahol nem dől el semmi. Gyakran az első beállítás a figuráknál nem tetszik, s picit mozdítani kell valamit.

Endre már két éve készít legóval fényképeket, azóta gyűjti is ezeket. További jelenteket tervez velük alkotni, de, persze nagyban limitálja a lehetőségeit a legófigura-készletének változatossága. Mindig igyekszik újabb és újabb elemekkel gazdagítani a tárházát, hogy minél sokszínűbb képeket készíthessen. Endre munkáit a TEGphotoandart facebook oldalon lehet megtekinteni.

Endre szerint az ő története nem számít. Az számít, amit alkot, s abban hogyan fejlődik.
Endre szerint az ő története nem számít. Az számít, amit alkot, s ahogyan abban fejlődik.

 

Megosztás