Ma este portyáznak a májusfa-ültetők

Majális reggelén a szerencsés leányzók arra ébrednek, hogy ablakuk előtt szalagokkal feldíszített májusfa áll. A népi szokást ma is sokan tartják, ehhez a fát május elseje előtti éjszaka, titokban kell felállítani.

Ennek a kedves szokásnak állítólag már az XV. századból maradtak fent írásos emlékei. A népi hagyományokból gyökerező, máig élő szokás a szerelmet hivatott ünnepelni. Eszerint a szerelmes ifjú cimboráival felkerekedik, és kedvese háza előtt egy színes szalagokkal díszített magas, sudár fát állít az éjszaka leple alatt. Sok esetben hajnalig a legények őrizték is a fát, nehogy a rivális szerelmes megjelenjen, és kidöntse azt. A májusfa Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke a tavasznak, a természet újjászületésének, a szerelem ébredésének. Sok esetben egy üveg bort is kötöznek a fa tetejére, melyet a kitáncolásakor kell elfogyasztani. Erre a néphagyomány szerint pünkösdkor kerül sor, vidám, táncos mulatság kíséretében. lyen jellegű fákat nemcsak hazánkban, hanem a tőlünk keletre élő türk és mongol népek között is találunk, akik szent ligeteiket hasonló módon, színes szalagokkal díszítették. 

 

Nagyatádon is él még ez a szokás, minden évben látni elszórtan egy-két ház előtt egy kreppapírokkal ékesített májusfát a hó elsejének virradóján. Ezen sorok írója is részt vett egy ilyen akcióban néhány évvel ezelőtt. Persze a fa állításának logisztikája sok kérdést felvet: sokan garázda módon jutnak hozzá ilyenkor a fához. Szerencsére az internet mindenkinek jó barátja, számos oldal foglalkozik a májusfa elkészítésének tippjeivel. 

Holnap reggel biztos lesz néhány leányzó városunkban, akinek udvarát díszíteni fogja egy ilyen fa, és amelytől lángra lobban a szívében pislákoló láng az udvarló iránt. 

 

Megosztás