Néptánccal köszöntött édesanyák

Hagyományos anyák napi gáláját tartotta tegnap délután a Fürjecske néptáncegyüttes. A 33 éves egyesület tavaly 1,6 millió forintos állami támogatást is elnyert színvonalas munkájával. Ennek gyümölcsét is bemutatták.

Egy éves munkájának a gyümölcsét mutatta be tegnap délután a Fürjecske Néptáncegyüttes a művelődési ház színpadán. Az éves gálaműsort az egyesület mindig az Anyák Napjához köti, így köszöntik táncukkal édesanyjukat a gyermekek. A legkisebbek is bemutatkoztak a nagyközönség előtt: idén két új ovis csoport is fellépett koreográfiájával. Természetesen a rutinosabbak sem maradhattak ki a műsorból, a legnagyobbak, a Csipetke tánccsoport már többször bizonyította tehetségét a helyi és a nemzetközi közönség előtt egyaránt.

Gyönyörű fonatok és reppenő szalagok
Gyönyörű fonatok és reppenő szalagok

Tavaly az együttes az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap támogatásában részesült. Az alap összesen 2,5 milliárd forintnyi segítséget nyújt több mint 1300 Kárpát-medencei folklór csoport számára. Ebből a nagyatádi egyesület 1,6 millió forintos támogatást nyert el. Ezt az összeget néptánc oktatásra, viseletek készítésére és népzenei kíséretre hasznosíthatják a fürjecskék.

Az élőzene új lehetőségeket nyit meg: még inkább hangulatos és színes műsor a cél
Az élőzene új lehetőségeket nyit meg: még inkább hangulatos és színes műsor a cél

Emellett természetesen önkormányzati támogatásban is részesül az egyesület: minden évben anyagi segítséget nyújtanak, és biztosítják a fellépéseket is. A kulturális központ szintén aktívan támogatja a táncosok munkáját, ugyanis állandó próba és fellépési helyszínek biztosításával segíti a csoport sikerességét.

Az est során az édesanyákat is köszöntötték a gyerekek - közeleg az Anyák Napja
Az est során az édesanyákat is köszöntötték a gyerekek – közeleg az Anyák Napja

– Azt hiszem a legfontosabb, hogy itthon, Nagyatádon is bizonyítsuk, hogy mindig meg tudunk újulni a nehézségek ellenére. Minden felkérésnek próbálunk eleget tenni, akár a kulturális központ, akár az önkormányzat, a nyugdíjas csoportok, Kutas vagy Segesd hív meg minket. A lehetőségeink szerint mindent igyekszünk elvállalni. – mondta az AtádHírnek Mayer Károlyné, az egyesület elnöke – A jövőben mindenképpen vannak tervek. Most nyáron megyünk ki Ausztriába. Nagyon régi a kapcsolatunk a klagenfurti gyermek néptánc csoporttal. Ők az idén egy nemzetközi ifjúsági fesztivált szerveznek, ahol 10 nemzet képviselteti magát. Távol-keletről és Afrikából is, nagyon messzi országokból szervezik a fellépőket. Nekünk nem kell fizetni az ellátásért, csupán a buszt kell finanszíroznunk. Három nap, ami kemény lesz, mert naponta fellépések, felvonulások. Emellett mindenképpen köteleznek népzenekarral való együttműködésre is.

Az est során egyébként támogatójegyeket vásárolhatott a közönség, melynek bevételéből az egyesület további színvonalas működését finanszírozzák majd.

Megosztás