Ma megtudjuk, kik lesznek a Fidesz kihívói Somogyban

Tegnap este véget ért az ellenzéki előválasztás, ma délelőtt elkezdték összeszámolni a szavazatokat. Az még ma kiderül, hogy Somogy négy választókerületében kik lesznek jövőre a Fidesz közös ellenzéki kihívói. Frissül!

16.20

Előválasztás: ma nem lesz miniszterelnök-jelölti eredmény

Főleg a QR-kódok beolvasása vesz a vártnál jóval több időt igénybe, írták az Előválasztás hivatalos Facebook-oldalán. Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak „kicsippantani” a szavazatszámlálók.

„A fentiek miatt kimondható, hogy ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint.”

16.04

Remes Gábor: 22 tavaszáig „végig kell szántanunk” Somogy 02-t!

Az eredményekre várva a somogyi 2-es vk. DK-s jelöltje közösségi oldalán megköszönte az előválasztáson résztvevőknek, hogy szavazataikkal formálják a jövő Magyarországát.

Mint írta, minden várakozást felülmúló volt az érdeklődés, az embereknek van elképzelése a jövőről. Bár a Somogy 2-es vk. a maga 77 településéből adódó speciális helyzetével sokak számára nehezítette meg a szavazópontokon történő voksolást.

Remes Gábor úgy fogalmazott: Ha komolyan gondoljuk a változást, akkor 22 tavaszáig vállt vállhoz vetve „végig kell szántanunk” Somogy02-t. Meg kell ismertetni a hatpárti programot, a lehető legszélesebb kört kell bevonni a jövő formálásba. Vissza kell adni az emberek hitét, hogy a „politika” velük együtt készül. És értük.

15.15

Még sokára lesz eredmény – már cikkünk címének valóságtartalma is bizonytalanná vált

Értesüléseink szerint a vártnál sokkal lassabban halad a voksok összeszámolása, vélhetően kevés a számlálóbiztos. Az Előválasztás 2021. Facebook-oldalán 3,5 órája mindössze néhány fotó látható a számlálásról.

Úgy tudjuk, Kaposváron délelőtt 10.15-kor kezdték a munkát, de még mindig az elsőként elővett 3-as vk. (Marcali) voksait számolják. Ahol egyébként, mint már említettük, egyedüliként indult dr. Steinmetz Ádám, vagyis csak a voksok száma a kérdéses, ill. a miniszterelnök-jelölti lapokat kell értékelni.

Információink szerint este 7 óra körül kerülhet sorra a 2-es vk., azaz Barcs-Nagyatád.

Facebook.com/elovalasztashivatalos2021
Facebook.com/elovalasztashivatalos2021

15.00

Jel: 5-ből csak 3 miniszterelnök-jelölt tart tájékoztatót

Az előzetes kutatások alapján sokatmondó jelnek is vehetjük, hogy csak Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jelentettek be eredményértékelő sajtótájékoztatót. Az országos sajtó úgy értesült, hogy Jakab Péter és Fekete-Győr András nem áll a nyilvánosság elé.

Az előzetes várakozások szerint egyébként valószínűleg Dobrev Klára nyeri az első fordulót, a másodikra viszont sokféle forgatókönyv létezik.

Csúszik a 2. forduló

Eredetileg október 4. és 10. között lett volna az előválasztás második fordulója, de várhatóan legalább két nappal, de az is lehet, hogy egy héttel elcsúsztatják a pártok a miniszterelnök-jelöltek végső megmérettetését.

A halasztás legfőbb oka, hogy több idő kell a szavazólapok nyomtatására és az informatikai rendszer áthangolására.

A Karácsony Gergelyt támogató MSZP–Párbeszéd–LMP be is nyújtott egy javaslatot, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, mert így két hétvége is beleesne. Azt is kezdeményezték, hogy a második fordulóban bárki bárhol szavazhasson a miniszterelnök-jelöltre.

14.30

Nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó a részvételi arány

Pontosan 633 811 ember szavazott az előválasztáson. Ez azt jelenti, hogy a jogosultak 8 százaléka. Az Egyesült Államokban a 2020-as demokrata előválasztáson 7,9 százalékos volt a részvétel, utalt rá a 444.hu.

Többen vettek részt az előválasztáson, mint ahányan az LMP, a DK vagy a Momentum listájára szavaztak 2018-ban. A választás előtt a szervezésben résztvevő civilek és a pártok is úgy vélték, hogy a 400 ezres eredmény már nagyon jónak számítana.

13.39

Számolják a szavazatokat

Az egyes szavazóhelyiségekben összegyűjtött lapokat ma reggel 9 órára vitték a biztosok Kaposvárra. Ott egy részletes felkészítés után, 10 órakor kezdték el számolni a voksokat. Úgy tudjuk, sorban haladnak a számolással, vagyis először a somogyi 1-es (kaposvári), majd a 2-es (barcs-nagyatádi) vk. következik. Az kiderült, hogy az előválasztást lebonyolító civil szervezetek nagyon figyelnek arra, hogy ne szivárogjanak ki információk a hivatalos közlések előtt.

Fotó: Az Előválasztás 2021. Facebook-oldala
Fotó: Az Előválasztás 2021. Facebook-oldala

12.42

Gyengébb részvétel a somogyi 2-es választókerületben

Egyelőre annyit tudunk, hogy Nagyatádon mintegy 1650-en vettek részt az előválasztáson személyesen. Azt, hogy közülük hányan érkeztek a környező településekről, természetesen nem tudjuk. Információink szerint ennél lényegesen kevesebben jelentek meg a barcsi helyszínen, becslések szerint legfeljebb 1100-an. Csurgón és Kadarkúton is néhány százan lehettek, Segesden mintegy 120-an. Ha pontos adataink lesznek, akkor tudunk érdemit mondani a részvételi arányról, mindenesetre az előzetes számok alapján biztosra vehetjük, hogy az a somogyi 2-es választókerületben elmaradt az országos átlagtól. Összesen 634 ezren voksoltak személyesen vagy online Magyarországon, ami a teljes lakosságra vetítve 6,3 százalék. A somogyi 2-es vk-ben valószínűleg még az 5 százalékot sem érte el a mutató.

Egy befutó már biztos

Amit még biztosan tudunk, hogy a somogyi 3-as vk-ben a Jobbik jelöltje, dr. Steinmetz Ádám indulhat majd, az olimpiai bajnok vízilabdázónak ugyanis nem akadt ellenfele, azaz egyedül indult.

Továbbá jó eséllyel folytatódik a miniszterelnök-jelölti előválasztás, a második fordulóba az első három helyezett jut be, feltéve, hogy elérték a 15 százalékos szavazatarányt.

Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék

Arról pedig, hogy milyen a teljes népességen belül a kormánypártok és az ellenzék megítélése, a legfrissebb közvélemény-kutatás tájékoztat. A 24.hu-n megjelent felmérés szerint a Fidesz-KDNP illetve a hat együttműködő ellenzéki párt közös listáját hónapról hónapra szinte azonos arányban támogatják, az eltérések statisztikai értelemben nem számottevőek. Most szeptemberben az ellenzéket a teljes népesség 38 százaléka támogatja, a kormánypártokat 37 százalék, a ZRI Závecz Research Intézet szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Megosztás