Majdnem halálra csípték a lódarazsak

Egy Nagyatád melletti erdőben történt csaknem végzetes tragédia a hétvégén. Egy környékbeli férfit négy lódarázs csípett meg. Már eszméletlen volt, amikor rátaláltak. Perceken múlt az élete.

Az Atádhír információi szerint a férfi feltehetően vadászathoz készülődött. Szombaton kora este, az egyik Nagyatádhoz közeli erdőben egyedül volt, amikor a fején négy lódarázs megcsípte. Azonnal segítséget kért telefonon, majd visszaült a gépkocsijába, hogy kigördüljön az erdő szélére. Ám odáig már nem sikerült elautóznia. 

Szerencséje volt, mert a mentők így is rábukkantak: ott volt a kocsijában, ami járó motorral fennakadt a bozótosban. Eszméletlen állapotban, a kormányra dőlve találtak rá. Úgy tudjuk, perceken múlt az élete.

Kérdésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa, Bodnár Szandra megerősítette: „Egy mentőautót riasztottunk a helyszínre. A mentők egy férfit találtak, aki súlyos állapotban volt, sikeres helyszíni ellátást követően stabil állapotban szállították kórházba.”

Ám magáról az esetről semmilyen egyéb információt nem közölt adatvédelmi okokra hivatkozva, bár természetesen jeleztük, hogy az illető nevének említése nélkül kérjük azt. Az általános tudnivalókat viszont részletesen ismertette. Íme.

„Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az, hogy milyen reakcióval találkozunk, betegenként változatos képet mutat. Egyszerűbb esetben csak helyi reakció alakul ki, mint például bőrpír, viszketés, vagy fájdalom jelentkezik.

Az ellátásnál elsődleges szempont saját magunk védelme. Amennyiben a reakciót kiváltó anyag még jelen van (pl. fullánk), azt el kell távolítani. A helyi reakcióra antihisztamin tartalmú kenőcs alkalmazható. Tévhit az, hogy az akár intravénásan, akár szájon át adott Calcium segítene az allergiás reakció leküzdésében. Ugyanúgy a népi praktikák (ecet, kötések) hatékonysága sem bizonyosodott be. Súlyosabb esetben a tünetek szisztémássá válnak, megjelennek a légzési- és keringési tünetegyüttesek. A beteg sápadttá, verejtékessé válhat, ájulásérzése lehet, a gyermek aluszékonnyá, erőtlenné válik. Nehézlégzés jelenhet meg, esetleg sípoló légzési hang kíséretében. A torokban gombócérzés alakulhat ki, illetve a beteg rekedté válik.

A fenti tünetek életveszélyes állapotot jelentenek, amennyiben allergiás reakció talaján alakulnak ki, ezért mielőbb mentőt kell hívni. Amennyiben megoldható, saját magunk védelmét, biztonságát szem előtt tartva az allergént el kell távolítani. Amennyiben a beteg rendelkezik adrenalin tartalmú injekcióval (pl. Epipen), azt a csomagoláson jelölt előírás szerint be kell adni. Ez a gyógyszer 1-2 percen belül csökkenti vagy oldja a tüneteket, ettől függetlenül a sürgősségi, majd kórházi ellátás továbbra is szükséges.

Végső esetben, ha összeomlik a beteg légzése-keringése, alapszintű újraélesztést kell kezdeni, melynek lépéseit bárki elsajátíthatja minden hónap utolsó hétfőjén a megyeszékhelyi mentőállomásokon a Hősképzés keretein belül.”

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás