Május 28-tól újra lehet lakodalmakat tartani, nyáron nyithatnak a gyerektáborok

Egyebek között ezek a bejelentések hangzottak el a mai kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter jelezte: pünkösd utáni héten érjük el az 5 millió beoltott főt. Csaknem 100 ezer fiatalkorú regisztrált már a Pfizer vakcinára

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tett újabb bejelentéseket a járványügyi korlátozások legújabb enyhítéséről. Ezek közé tartozik, hogy május 28-tól újra lehet lakodalmakat tartani, bár az ötmilliós átoltottsági szintet majd vélhetően csak a pünkösd utáni héten érjük el. Már 96 ezer 16 és 18 év közötti fiatal regisztrált oltásra, ezért ők és további 144 ezer fő korábban regisztrált ember jövő keddig megkapja a Pfizer-oltását.

A kormányszóvivő az alábbi bejelentésekkel folytatta: június elsejével ismét lehet szervezni gyermektáborokat. Arra nem tért ki, hogy a résztvevő szülőknek, tanároknak rendelkezniük kell-e védettségi igazolvánnyal. Hamarosan letölthető lesz viszont az okostelefonokra a védettségi applikáció, amivel ugyanúgy igazolni lehet az oltottságot. Ez tartalmazni fogja az oltott nevét, TAJ- számát, az oltás idejét, és elvileg azt is, hogy átesett-e már a fertőzésen. Az első alkalmazásakor regisztrálni kell az ESZT-ben.

A sajtó kérdései közül néhányra a válasz:

A miniszter kijelentette: nem fognak módosítani a választási törvényeken.

Már 7 országgal született kétoldalú megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. A külügyminisztérium folyamatosan tárgyal ez ügyben, köztük Szlovákiával is. Horvátországba a második oltást követő 14 nap után lehet belépni és az oltási igazolványt is magával kell vinnie az embereknek, amelyeken az első és második oltási dátum is rajta van. Ezért az oltási igazoló lap is szükséges. 

 

 

Megosztás