Nagyatádi háziorvosok: ezt teheti, aki oltást szeretne

Ne várjanak a háziorvos hívására, mert ők már alig kapnak vakcinát. Szinte teljesen a kórházi pontokon oltanak. Több ezer nagyatádi nem kapott még egyetlen oltást sem: főleg azért, mert nem jelentkezett.

Országosan és helyben is azt mutatják a számok és a jelek, hogy megtorpant a koronavírus elleni védőoltások beadásának üteme. A nagyatádi háziorvosok immár két hete csak elvétve kapnak ampullákat.

Nincs oltóanyag, és arról sem értesítettek bennünket, hogy mikor lesz – mondta egyikük. – Most egyébként éppen érkezett egy ampulla Janssen és egy kevés Moderna, összesen húsz embernek elég.

Egy másik körzetben jelenleg még 160 regisztrált vár védőoltásra. Az orvos szerint legalább kétharmaduk csak a Pfizert hajlandó elfogadni.

Hiába mondom nekik, hogy most kivételesen jött pár Moderna, nem hiszik el, hogy az pont olyan összetételű, mint a Pfizer. Elképesztő, miket gondolnak és olvasnak össze az emberek – mutatott rá a helyzet csöppet sem egyszerű voltára. Nála egyébként jó az arány: a pácienseinek már több mint 60 százaléka kapott legalább egy szérumot. Csaknem 500-an azonban még nem is jelentkeztek.

Mindenkit arra kérünk, aki még nem regisztrált, tegye meg – mondta kollégái nevében is egy nagyatádi háziorvos. – Aki pedig már regisztrált, foglaljon időpontot a kórházi oltóponton.

Információink szerint jelenleg a Nagyatádi Kórházban – ahogy más oltópontokon is – AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik oltásra tudnak időpontot foglalni. Utóbbiból már kevés van a hírek szerint. Azt egyelőre nem tudni, lesz-e Pfizer, ill. hogy mikor. Jelenleg a 16-18 éveseket oltják vele, közben pedig már az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja, hogy a 12-15 éves korosztály esetében is alkalmazható-e (az USA-ban már engedélyezték).

Az orvosok arra is felhívták a figyelmet: némileg összekeveredtek a listák, előfordul, hogy valaki egy másik körzetén szerepel, ezért nem kap értesítést. Aki hosszú ideje regisztrált már, jobban teszi, ha érdeklődik a háziorvosánál. Ugyancsak fontos információ, hogy aki átesett a fertőzésen, a betegség után már egy hónappal megkaphatja az oltást. Nem érdemes várni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás