Májusi eső aranyat ér – örülnek is a gazdák, meg nem is

A szupercella átvonulása óta jelentős mennyiségű, több mint 40 mm csapadék esett, melyre már nagy szüksége volt a földeknek – ám a jó terméshez most már meleg időre lenne szükség.

Már jó ideje meglehetősen hűvös és csapadékos időjárás uralkodik a térségünkben. A 2021-es április az évszázad eddigi leghidegebbje volt, 27-én az országos hidegrekord is megdőlt (Zabaron mínusz 5,7 fokot mértek).

Azóta is gyakran fordult meg hidegfront a fejünk felett, nem egyszer esőt is hozott magával. A mostani, már másfél napja tartó csapadékhullás a hétfő esti szupercella megjelenésével kezdődött, azóta már több mint 40 mm esőt mértek. Viszonyításképpen: a Rinya tavalyi áradásakor egy nap alatt több mint 130 mm esett.

A mostani szerencsére egy jóval lassabb esőzés, és jelentős része tud hasznosulni a termőföldeken is. Nagyobb károkat eddig nem okozott, néhány helyről jelentették, hogy kidőlt egy-két fa. Például tegnap este a Jókai utca lakótömbjei mögött is kifordult a földből egy idősebb fűzfa.

A szántóföldeken most kimondottan nagy az igény az esőzésre, de a meleg időre legalább annyira szükség lenne.

Ez egy jó minőségű, lassú eső. Aki már mindent elvetett, és sikerült mindent lefújnia, lepermeteznie, az most nagyon örül ennek a csapadéknak. Akik viszont megcsúsztak a munkával, azok most még tovább csúsznak – magyarázta Mocz András, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke. – Nagy szüksége volt az esőre mind a mezőknek, mind az erdőknek. Viszont most már a melegre is nagy szükség lenne, a kultúrák elmaradottabb állapotban vannak, mint az elmúlt évek azonos időszakában. Bízunk benne, hogy hamarosan megérkezik az is, és kárpótolni fog a lemaradásért.

A nagyatádi gazdák is örülnek a csapadéknak, de most már sokallják, nagyobb szükség lenne már a napsütésre.

– A hideg miatt a méhek sem jártak ki nagyon, így a gyümölcsöknél kisebb volt a beporzás – mondta az Atádhírnek Horváth László, a Nagyatádi Kertbarátok Egyesületének elnöke. – Ez a sok eső és hideg bizonyos betegségfajtáknak is jobban kedvez, például több ilyenkor a levéltetű, az őszibaracknál pedig a tafrinát a rendszeres permetezés ellenére sem lehetett teljesen kivédeni. A hűvös idő nem kedvez a szőlők hajtásnövekedésének, a korábbi évekhez képest most nagyon fejletlen, ilyenkor már legalább 20-30 cm-es hajtások szoktak lenni. A palánták se tudnak ilyen időben fejlődni, főleg a paprika. Nagy szükség lenne már a napsütésre és a melegre. Jó, hogy van ez az eső, és lehet, hogy később még hálásak leszünk érte, mert, ugye, májusi eső aranyat ér, de nem ilyen sűrűn, és nem ilyen mennyiségben lenne rá szükség.

Holnap délelőttre átmenetileg felszakadozik a felhőzet, és kiderülhet az ég, azonban a hétvégén újra visszatér az esős, hideg idő. Változásra majd csak jövő hét elején lehet számítani, de még az is kérdéses.

Megosztás