Már a járdára gyűrődött a 681-es út aszfaltja Nagyatádon

Két éve lemarta a Magyar Közút a nyomvályús szakaszt a Baross utcai csomópont környékén, azóta újabbak keletkeztek. A balesetveszély elhárítását kezdeményezi az önkormányzat, a közútkezelő szerint javítják a hibákat.

A térség legforgalmasabb kereszteződése Nagyatád belvárosában található. Az állami fenntartó kezelésében lévő 681-es számú útnak a Széchenyi tér és a Koch Róbert utca közötti szakaszán rengeteg autóbusz, kamion és autó halad át nap mint nap. A helyközi autóbuszok megállóiban, illetve a jelzőlámpás kereszteződésben az aszfaltburkolat felgyűrődése, a nyomvályúsodás balesetveszélyessé vált, ezt két éve azzal hárította el a Magyar Közút N. Zrt., hogy lemarták a kitüremkedéseket. Ám újabbak keletkeztek, egyes helyeken már a járdára lóg az aszfalt.

Megkeresésünkre, hogy az állami közútkezelő tervezi-e a szóban forgó szakasz teljes vagy legalább részleges felújítását, a Magyar Közút azt írta: a problémát az út évtizedekkel korábban épített, mélyebben lévő pályaszerkezeti rétegei okozzák. Ezek a mai forgalmi terhelést már nem bírják, így nyomvályúsodnak, ami megjelenik a kopórétegen is.

Munkatársaink folyamatosan figyelemmel kísérik a szakaszt, és napi üzemeltetési tevékenységük részeként a balesetveszélyes hibákat javítják. Tartós javításra a megfelelő technológiával csak az erre biztosított külön forrás rendelkezésre állása esetén lenne lehetőség.

Magyarul: külön forrást továbbra sem kaptak erre a célra. Arról nem írtak, hogy az újabb felgyűrődéseket mikor szüntetik meg, és arról sem, hogy a tartós javításig legalább egy új kopóréteget ráhúznak-e erre a szakaszra.

Kérdésünkre az önkormányzatnál ismét megerősítették: az országos közút városközpontban lévő szakaszának burkolatcseréjét korábban is kérték, és jelenleg is szükségesnek tartják. Jelezték, kezdeményezték az átmenő tehergépkocsi-forgalom elterelését, ezt segíti az önkormányzat beruházásában épülő, rövidesen megvalósuló, a Taranyi és a Berzencei közutakat a város szélén, a volt laktanya területén mintegy elkerülő útszakaszként összekötő új út átadása.

Ez csökkenteni fogja a városközpontban a forgalmi zsúfoltságot, a balesetveszélyt és a légszennyezést. Nem oldja meg azonban a szóban forgó területen a nyomvályúsodást, hiszen továbbra is lesz olyan irány, amerre itt haladnak el a teherautók, illetve naponta sok tucatnyi autóbusz közlekedik, áll meg ezen a területen. A mostani műszaki állapotot mindenképpen meg kell szüntetni, az útszakaszt fel kell újítani – válaszolta kérdésünkre Ormai István polgármester.  

Hozzátette: a Magyar Közút Somogy Megyei Igazgatósága több alkalommal is megvalósított olyan munkákat, amelyeknek szükségességét jelezték. Legutóbb Nagyatádon a 681-es út Rinya-patak hídjánál végeztek hosszabb szakaszon burkolatcserét. Hangsúlyozta: más vonatkozásokban is eredményes az együttműködésük. Most azt kezdeményezik, hogy a 681-es országos közút Nagyatád városközpontjában lévő szakaszán a már régóta húzódó, a közlekedésbiztonságot veszélyeztető nyomvályúsodás megszüntetéséhez szükséges pénzügyi forrást az állami közút tulajdonosa, fenntartója biztosítsa, mondta végezetül a polgármester.

 

Megosztás