Figyelem: jön a szüret, itt a mustgáz!

A nagyatádi kertbarátok között még nem fordult elő mustgázzal kapcsolatos baleset. Egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával elkerülhető a tragédia.

Az ország több pontján megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz – írja közleményében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

– Az egyesület tagjai között, ideértve a tiszteletbeli tagokat is, soha nem fordult elő mustgázzal kapcsolatos baleset, pedig a tagjaink nagy része hobbi borászként is tevékenykedik, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetők az efféle balesetek – válaszolta kérdésünkre Fillér Józsefné, az idén 50 éves Nagyatádi Kertbarátok Egyesületének titkára.

A 71 tagot számláló egyesület minden évben szüreti előadást tart a tagjainak, pécsi szakemberek bevonásával. Az előadáson többek között a mustgáz veszélyeire is felhívják a figyelmet.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban nehezebb a levegőnél, ezért egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét! – zárja közleményét a Katasztrófavédelem. 

(Címlapfotó: Röhrig Dániel)

Megosztás