Már a nagyatádi bölcsődében is biztosítják a gyerekfelügyeletet

A jövő héttől már három óvodában vállalnak felügyeletet, így akár 50 gyermek elhelyezését is megoldják. Hétfő óta pedig már a bölcsődében is újra fogadják a kicsiket két öt fős csoportban.

Egyre nagyobb a nyomás a szülőkön, hogy újra munkába álljanak, így aztán mindinkább növekszik az igény gyermekeik napközbeni felügyeletére. A veszélyhelyzet kihirdetésekor valamennyi nagyatádi óvoda és a bölcsőde is bezárt, ám egy intézményben már akkor is biztosítottak felügyeletet azoknak, akik a munkájuk miatt nem tudták megoldani gyermekeik elhelyezését.

A járványügyi rendelet értelmében egy csoportban, azaz egy teremben legfeljebb 5 óvodás tartózkodhat egyszerre. A veszélyhelyzet kihirdetésekor kevés szülő jelezte igényét, így még csak egy csoport kialakítására volt szükség. Az ő elhelyezésüket a Napsugár Óvodában oldották meg. Április végére már 18 főre emelkedett az elhelyezendő óvodások száma, így végül a Nyitnikék Óvodában is vállaltak felügyeletet. A héten pedig már összesen hét csoportban 35 kisgyermek felügyeletéről gondoskodnak az óvodapedagógusok. Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi Óvodák vezetője kérdésünkre elmondta: most már akkora lett a szülők igénye, hogy jövő héttől a Gyöngyvirág Óvodát is meg fogják megnyitni, ott további három csoportban lesz lehetőség a gyerekek felügyeletére. Vagyis összesen már 50 ovist tudnak majd fogadni. Természetesen minden olyan jogos igényt teljesítenek, ahol a szülők dolgoznak, és ezért kérvényezik azt – tette hozzá az óvodák vezetője.

A héten már a bölcsődében is tudtak felügyeletet vállalni, jelenleg két csoportban összesen 10 kisgyermekre vigyáznak. Ennek  ideje a korábbi nyitvatartás szerint 7:30-tól délután 4-ig tart. A szociális szolgáltatóközpont vezetője, Ivókné Pintér Melinda kérdésünkre elmondta: a későbbiekben további termeket nyithatnak meg, ha a szülők igénye ezt megköveteli.

 – Összesen négy termünk van, mindegyikben 5-5 főt tudunk elhelyezni – nyilatkozta az igazgatónő. – Júniustól megfelelő számú érdeklődés esetén az összes teremben tudunk vállalni felügyeletet.

Az igazgatónő elmondta: a gyerekek fogadásakor a rendeleti szabályok szerint járnak el: a bölcsődei pedagógusnak és a szülőknek is szájmaszkot kell viselniük, lázmérést végeznek a gyermeken és a szülőn is, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy a közelmúltban nem voltak betegek, és nem mutatták a betegség tüneteit.

Megosztás