LMP: Ne nyúlják le az oligarchák a Balatont!

A Balaton mindenkié! Ezért az LMP azt szeretné elérni, hogy senki ne sajátíthassa ki azt, minden magyar ember szabadon eljuthasson a partjára. A fideszes oligarchák terjeszkedését pedig azonnal be kell fejezni, közölték.

A párt mai balaton-parti sajtótájékoztatóján elhangzott: a Szántódon lévő 5 csillagos luxushotel 8,5 milliárd forintba került, ehhez közel 3 milliárd forint támogatást kaptak a lényegében Rogán Antal által irányított Magyar Turisztikai Ügynökségtől. A kedvezményezettek Matolcsy György jegybank elnökhöz köthetők. A Balaland nem az egyetlen ilyen beruházás. A Balatonfüreden épülő luxus szálloda 1,7 milliárd forintot kapott szintén a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Itt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég gazdagodott az adófizetők pénzéből.

Ezen luxushotelek közvetlenül a tópartra épülnek. Ezáltal korlátozzák a nyaralótulajdonosok, más üdülővendégek hozzáférését a parthoz, eltakarják a kilátást, jelentősen rontják a Balaton természetes tájképét. Az építkezések a partmenti terület bolygatásával, gyakran nádirtással, tömeges fakivágásokkal járnak – hívta fel a figyelmet Kendernay János, az LMP társelnöke és Szabóné Szendefy Mária, a párt Somogy megyei elnöke.

Az LMP követeli a Balaton-partot kiemelt övezetnek nyilvánítani, ahol az építkezésre az országosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak, az érintettek bevonása legyen kötelező – jelentették ki. Szintén követelik, hogy elsősorban a tó természeti értékeinek megvédése és a szociálisan rászorulók nyaraltatása kapjon támogatást a luxusszállodák helyett. 

Az LMP el akarja érni, hogy minden balatoni településen kötelező legyen minimum 500 méter széles szabadstrandot biztosítani 2 kilométeres szakaszonként.

Megosztás