Már az életmentők is keresik a Nagyatádon eltűnt Zoli bácsit

Átfésülték a Rinya és a Malomárok környékét, bejárták a városból kivezető utakat: a csütörtökön eltűnt idős férfi kereséséhez a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjai drónnal és quaddal is csatlakoztak.

Továbbra sem találják a Naplemente Idősek Otthonából eltűnt Zoli bácsit, aki csütörtök délután egy óra körül távozott ismeretlen helyre az intézményből.

A Széchenyi park padjain üldögélő és a boltból visszafelé tartó bentlakók látványa nem szokatlan Nagyatádon: a gondozottak egy része itt is szabadon kijár, valószínűleg Zoli bácsi is így tett. Ő azonban máig sem tért vissza, és mint kiderült, az idős férfi demenciában szenved, ami leginkább a rövid távú memóriáját érinti.

Zoli bácsi az eltűnésekor terepszínű hosszú nadrágot, szürke pólót és kék papucsot viselt. Aki esetleg látja őt, kérjük, azonnal jelezze akár a szociális otthonnak, akár a rendőrségnek.

Vasárnap a KÖTÉL (Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület) tagjai átkutatták a Rinya és a Malomárok környékét, illetve csónakkal is keresték az idős embert. Az egyesület elnöke, Bodó László elmondta, jelen volt két búváruk is, akiknek végül, szerencsére, nem kellett merülniük. A városból kivezető utakat is átfésülték Berzence, Somogyszob, Háromfa és Lábod irányában, a kereséshez drónt és quadot is felhasználtak. Az egyesületi elnök kiemelte, egy eltűnésnél kulcsfontosságú tényező az idő.

Az eltűnés óta, sajnos, már négy nap eltelt: ilyenkor már nehéz érdemi nyomokat találni, a keresőkutyák is nehezebben tudnak szagot fogni ennyi idő után, ha egyáltalán sikerül nekik. Nagyon fontos, hogy időben bejelentsük az eltűnéseket, különösen akkor, ha az adott személy valamilyen betegséggel küzd, és akár gyógyszeres kezelésre is szorul. Friss nyomon még könnyű elindulni – osztotta meg velünk Bodó László.

A KÖTÉL nem csak értékes technikai eszközökkel, hanem szerteágazó szakmai tudással is hozzájárul az eltűnt személyek felkutatásához, tagjaik között szinte minden szakma képviselteti magát: orvos, mentőtiszt, diplomás ápoló, tűzoltó, búvár, alpinista, jogász, pszichológus, asztalos, géplakatos, pedagógus és még számos más hivatás.

Az idő múlásával az emlékek is megfakulnak: egyre bizonytalanabbá válnak a potenciális nyomravezetők, egyre többször hallják a keresésben résztvevők a „mintha láttam volna” kifejezést. Indokolt esetben – például gyógyszeres kezelést igénylő betegségnél – a rendőrség azonnal megkezdi az eltűnt személy keresését. A bejelentéskor emiatt fontos, hogy az eltűntnek ne csak a külsejéről, de betegség fennállása esetén az egészségügyi állapotáról is leírást adjunk.

Megosztás