Már tervezik a 68-as főút Nagyatád környéki szakaszának a felújítását

A Lábod és Böhönye közötti 25 km-es, középső szakasz tervezésére már tavaly megkötötte a szerződést a NIF Zrt., válaszolta az állami beruházó cég az Atádhír megkeresésére.

Mint arról néhány napja beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a 68-as főút felújítására kiírt tervezési közbeszerzés eredményét. Eszerint az összesen 67 km-t érintő fejlesztés két projektből tevődik össze: a Barcs és Lábod, valamint a Böhönye és a 7-es főút közötti szakaszt érintő beruházásból. A tenderről szóló értesítő azonban nem szólt a 68-as főút középső, Lábod és Böhönye közötti szakaszáról, így sokan arra következtettek, hogy az kimarad a korszerűsítésből.

A 68-as út a horvát határon fekvő Barcstól indulva egészen az M7-es autópályáig (Balatonszentgyörgy térsége) húzódik, észak-déli irányban átszelve Somogyot. 95 kilométerével a második leghosszabb magyar kétszámjegyű út, a dél-somogyi térség számára a legfontosabb, hazai és nemzetközi összeköttetést biztosító kapocs.

Megkérdeztük hát a NIF Zrt-t, a középső szakasz felújítása is szerepel-e a programban. Az állami beruházást végző társaság válaszából kiderült, hogy annak tervezése már el is kezdődött, vagyis a folyamat egy előrébb tartó fázisában van.

A most kihirdetett eredmény szerint sikeresen lezárult a Barcs és Lábod, valamint a Böhönye és a 7. sz. főút közötti szakasz útfelújítására kiírt tervezési közbeszerzése, a tervezésre irányuló szerződéseket Társaságunk 2022. július 18-án kötötte meg.

A Lábod és Böhönye közötti szakasz vonatkozásában a tervezési szerződés már 2021. november 3-án aláírásra került, a tervezés jelenleg is folyamatban van.

A 68-as főútra 3 részben lefolytatott tervezési közbeszerzési eljárás során ugyanis tavaly csak a 2. részre, azaz a Lábod és Böhönye közötti szakaszra vonatkozóan sikerült eredményt hirdetniük. A másik két szakaszra vonatkozó tender akkor eredménytelen lett, ezért idén ismét kiírták.

A teljes eljárás ismertetéséből kiderül, hogy a 68-as főút Lábod-Böhönye közötti, 25 km-es szakaszán 11,5 tonnás burkolatmegerősítés lesz szélesítéssel, felújítanak egy közúti és egy vasút feletti országos közúti hidat, valamint összesen 20 km-en párhozamos kerékpárutat is építenek majd.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás