Márton-napi drágaság

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, tartja a mondás, ami – a libahús- és máj jelenlegi árából kiindulva – remélhetőleg nem igaz. Kisbajomban Márton-napi lakoma, Nagyatádon fáklyás felvonulás lesz.

Közeledik a Márton-nap, amihez számos hagyomány és szokás kötődik. Régen elsősorban a betakarítási munkák lezárását és a téli időszak kezdetét jelentette. Ennek apropóján hatalmas lakomával várták a telet, hisz ez volt az utolsó nap az adventi böjti időszak előtt. Korábban a Márton-napot dologtiltó ünnepként tartották számon: tilos volt ilyenkor mosni és teregetni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A libalakoma Szent Márton legendájához köthető. A savarai származású fiatalember római légiósként szolgált Franciaországban a harmadik században. A legenda szerint egy didergő koldus kérte a segítségét, mire Márton kettévágta a köpenyét, és felét a koldusnak adta, aki valójában Jézus Krisztus volt. Jézus hálából megengedte Mártonnak, hogy megkeresztelkedjen, majd a keresztség szentségének felvétele után kilépett a légióból, és keresztény papként szolgált tovább. Márton ugyan egyszerű papként képzelte el az életét, ám kiváló papi tevékenysége és a hozzá köthető csodatételek miatt Tours püspökévé választották. Amikor eljöttek érte, hogy elvigyék az avatási szertartásra, ő inkább a libaólban bújt el, azonban a libák hangos gágogása lebuktatta, így a püspökké avatásán az őt eláruló libát tálalták fel az ünnepi lakomán. Innentől fogva Márton-napja összefonódott a libaevés hagyományával. Mártont 371-ben püspökké avatták, majd 26 évnyi szolgálat után 397. november 8-án helyezték örök nyugalomra, három nappal később pedig szentté avatták.

Kép: Magyar Kurír
Kép: Magyar Kurír

Annak ellenére, hogy a liba viszonylag igénytelen állat, a hízott baromfi ára már meghaladja a 10 ezer forintot, ráadásul augusztusban a KSH 67,4 százalékos emelkedést mért a vágóliba esetében – írja a Hellovidék.

Aki nem az élő vágólibát, hanem a megtisztított egész libát választja, annak átlagosan 3 ezer forintot kell letennie az asztalra – kilónként. A libamell kilós ára 9 ezer forint körül között mozog, a hízott libacomb 7 ezer forintba kerül. A hízott libamáj 20 ezer forintot taksál a boltban, ha egyáltalán kapható. A húsboltok már csak rendelésre tartják ezeket, a nagyobb boltláncok polcairól egyszerűbben beszerezhető.

Depositphotos
Depositphotos

Gyors utánajárás után a libaháj több nagykereskedőnél kilónként 2500 forintos áron kapható, a libanyakhoz pedig 1200-1600 forint között lehet hozzájutni, míg pecsenye liba mellét 5 és 7 ezer forint körül szerezhetjük be, a máját 3 és 4 ezer között.

– Igazából akkor kerül sokba, ha tömöd – mondta el Orbán Ági, a Konyhafőnök című műsor korábbi győztese, aki a kisbajomi Élő Pajtában tart Márton-napi lakomát. – Durvák az árak, egyre jobban mennek fel, pedig a liba kvázi a semmin nő föl.

Nagyatád sem marad Márton-napi program nélkül. Hagyományosan a Csillagszem óvodásai tartanak vigadalmat és Márton-napi felvonulást a városban néptáncbemutatóval és lámpás felvonulással. A fáklyás felvonulás hagyománya német nyelvterületről származik, és a Szent Márton jócselekedeteit szimbolizáló fényt hivatott eljuttatni az emberekhez.

 

Megosztás