Más lesz a somogyi kórházak irányítója, így a nagyatádié is, távozik Moizs Mariann

Lapértesülés szerint főigazgató-váltás lesz áprilistól a megyei kórház élén. Ezt ugyan régóta rebesgették, eddig nem következett be, és most sem hivatalos. Kérdésünkre a kaposvári kórház egyelőre nem válaszolt.

A hírt tegnap este tette közzé a Kapos-t, eszerint a megyei kórház főigazgatója a hónap végén távozik posztjáról. Dr. Moizs Mariann PhD két évig volt a somogyi kórházak megyei irányító intézményvezetője, tíz évig a kaposvári kórház főigazgatója, azt megelőzően hat évig a stratégiai főigazgató-helyettese.

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube

Valójában az első szerepe miatt figyelemre méltó a hír egész Somogyban, így Nagyatádon is, hiszen alapvetően az itteni kórházat is ő irányítja. 2021 decembere óta tart Somogyban – más megyékkel egyetemben – a kórházak szervezeti átalakítása. A Nagyatádi Kórház gazdálkodási, pénzügyi és műszaki irányítását is átvette a Kaposi Mór Oktató Kórház. A háttérszolgáltatásokat szintén összevonták, a logisztika, az anyagellátás és a készletgazdálkodás vezérlése ugyancsak Kaposváron történik. Sőt, az orvosok előresorolásához, bérezésének alakításához is a megyei központ jóváhagyása szükséges, a vezetői státuszokat egyeztetni kell dr. Moizs Mariann-nal, ugyan a munkáltatói jogokat az atádi kórház vezetője gyakorolja, de megosztva, vagyis a főigazgatónő ellenjegyzésére van szükség hozzá.

Dr. Moizs Mariann főigazgató a Kaposi Mór Oktató Kórház Igazgatótanácsi ülésén átadta Dr. Inczeffy Istvánnak, a siófoki és Dr. Pósa Istvánnak, a nagyatádi kórház vezetőjének intézményvezetői kinevezését. Forrás: Facebook.
Dr. Moizs Mariann főigazgató a Kaposi Mór Oktató Kórház Igazgatótanácsi ülésén átadta Dr. Inczeffy Istvánnak, a siófoki és Dr. Pósa Istvánnak, a nagyatádi kórház vezetőjének intézményvezetői kinevezését. Forrás: Facebook.

Arról pedig nemrég éppen dr. Moizs Mariann beszélt Nagyatádon, hogy a hazai egészségügy nagyon jelentős változások előtt áll, de azt, hogy mikor mi következik, ne tőle kérdezzék, fogalmazott, nem az ő tiszte eldönteni, utalt vélhetően a politikai döntéshozókra. Végrehajtani majd lehetséges, hogy az ő dolga lesz, tette hozzá.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Nos, lehet, hogy mégsem, a politikusok máshogy dönthettek, amennyiben igaz a sajtóértesülés a távozásáról. Az pedig egyáltalán nem mellékes, hogy ki és hogyan hajtja végre az egészségügyi rendszer somogyi átalakítását, még ha az alapvető döntéseket nem is ő hozza.

A teljes hazai egészségügyi reform a forrás- és szakemberhiány miatt vált elodázhatatlanná. Az összevonások után megyénként egy valódi kórház marad, a többi intézmény irányítását is átveszi a megyei kórház. A kormány ugyan hangsúlyozza, hogy nem zár be kórházat, ám valójában a városi kórházak jelentősen átalakulnak, azokban ugyanis elég lesz két osztályt fenntartani, és az egyszerűbb ellátási formákra fognak koncentrálni, nagyobb szerepet kapnak a hosszú ápolásra szorulók ellátásában, komolyabb vizsgálatok és beavatkozások azonban a megyei kórházakban lesznek elérhetők. Azt, hogy pontosan hol milyen ellátás lesz, Pintér Sándor miniszter rendeletben fogja meghatározni.

A Kapos-t értesülése szerint dr. Moizs Mariann miniszteri megbízottként folytatja majd munkáját, utódjáról még egyeztetnek: elképzelhető, hogy a kórház jelenlegi főorvosi karából neveznek ki valakit, esetleg mást, aki nem túl régen távozott az intézményből.

Kerestük dr. Moizs Mariannt, elküldtük médiareferensének a kérdéseinket, egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Megosztás