Másodfokú hőségriasztást adtak ki a következő napokra

Hétfő délután 14 órától egészen csütörtök éjfélig az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. Vigyázzunk a tűző napon.

Az előrejelzések szerint egész héten hőség lesz, emiatt az országos tisztifőorvos az ország területére másodfokú hőségriasztást adott ki. Egyelőre csak csütörtök éjfélig, ám könnyen lehet, hogy egészen vasárnapig a maihoz hasonló időjárásra kell készülni. Akik nem kimondottan szeretik a hőséget, azoknak jó hír, hogy úgy tűnik ez az utolsó idei hőhullám, a következő héten már nem lesz harminc fok feletti hőmérséklet. Mindenesetre a következő napokban hajnalban 16-21, délután 30-36 fokot mérhetünk, és nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írja: a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A közleményt azt is írja: kánikula idején – kiemelten 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás