Medvehagymától illatozik az Ámor-erdő

Napi két kilogrammot szedhetünk belőle saját felhasználásra, kiváló pogácsába, vagy csak úgy, vajas kenyérre szórva. Ráadásul számos pozitív élettani hatása van, és csupán egy karnyújtásnyira található.

Az Ámor-erdőben sétálva feltűnhet, hogy fokhagymaillat lengi be a levegőt. Ez nem véletlen, hisz megkezdődött a medvehagymaszezon, a kora tavaszi lila, sárga és fehér virágok között egyre több helyen tűnik fel az illatos növény.

Aki gyűjtésre adja a fejét, az naponta két kilogrammot szedhet belőle saját felhasználásra, és célszerű a tövekről csak egy levelet letépni.

Nyersen vajas kenyérrel kiváló, de számos étel készíthető belőle, egyebek között pogácsába keverve, vagy salátákhoz hozzáadva is finom. Fogyasztása kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszere (a túlzott fogyasztása talán túlságosan is), enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a madárcsicsergős tavaszban az erdei séta pedig a léleknek tesz jót.

Gyűjtéskor nem árt az óvatosság, könnyen össze lehet téveszteni a mérgező gyöngyvirággal, ám az intentzív fokhagymaillatának köszönhetően hamar megkülönböztethető.

Megosztás