Még Nyíregyházáról is érkezett lovas a nagyatádi versenyre

Szerte az országból érkeztek versenyzők a tájékozódási verseny helyi fordulójára, az atádi terep minden résztvevőt megdolgoztatott. Egy lovas elesett a lovával és megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Alapvetően jó hangulatban zajlott a Nyugat-Magyarországi Tájékozódási Lovas Bajnokság helyi fordulója: míg az érdeklődők a lovastanyán múlatták az időt, egymás után érkeztek vissza a terepről a versenyben résztvevő csapatok. Az esemény ma reggel kezdődött, házigazdája a Kiserdei Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesület.

A tájékozódási lovaglás során egy akár több négyzetkilométeres területen kell megkeresni a térképen kijelölt pontokat, a versenyzők egy menetlevélen jelölik a haladásukat: a versenyen az nyer, aki a legrövidebb idő alatt gyűjti össze ezeket az igazolásokat. A résztvevők egyénileg és csapatban is teljesíthetik a feladatot kezdő vagy haladó kategóriában.

A csapatokat nem egyszerre indítják, ezzel elkerülve a versenyzők torlódását a terepen. A kihívás teljesítése során a kijelölt pontok egyikénél tíz perces szünetet kell tartsanak, tájékozódásukban csak egy térkép és a tereptárgyak vannak segítségükre.

Ez az igazán szenvedélyes lovasok sportja: kint vagyunk a természetben, a verseny nincsen egy épített környezet falai közé szorítva. Mivel több mint másfél, akár két órát is eltöltünk ilyenkor a terepen, így az ember nem tudja állandóan megtartani a tökéletes formát, de itt nem is ez a lényeg. Az a fontos, hogy a ló és a lovas is kellően tapasztalt legyen ahhoz, hogy ebben a környezetben biztonságosan tudjanak együtt dolgozni – osztotta meg velünk az egyik Veszprémből érkezett versenyző, Zsófi. – Lehet, hogy a kimerültségtől most nem látszik rajtunk annyira, de nagyon örülünk, és továbbra is lelkesek vagyunk.

Zsófi csapata valamivel több mint másfél óra alatt teljesítette a tájékozódási bajnokság pályáját. Egyik társa egészen az ország másik végéből érkezett ide, Nyíregyházáról.

A legtöbb látogató a versenyzőkkel érkezett, az ő családtagjaik és barátaik. Ugyanakkor találkoztam olyannal is, aki egyszerűen csak tudott az eseményről, érdekelte, és eljött ma ide – mondta Horváth Krisztina, a Kiserdei HLSE edzője, a verseny nagyatádi fordulójának házigazdája.

Sokan jöttek el a családjukkal, közülük a legtöbben kisgyerekekkel. Nekik a szervezők trambulinnal, illetve az utolsó versenyzők beérkezése után pónilovaglással készültek. A jelenlévőket bográcsban főtt pörkölttel vendégelték meg a szervezők, a hangulat még a baleset ellenére is kellemes és bizakodó volt.

Kora délután az egyik lovast kórházba szállították, miután a lova megbotlott a terepen, majd ráesett. A röviddel ezután a helyszínre érkezett versenyzők egyike szerint a lovas a csípőjénél sérült meg, de állapotához képest megtartotta optimizmusát. Ezt Horváth Krisztina is megerősítette.

Egy nagyon tapasztalt lovasról beszélünk, aki már gyerekkora óta űzi ezt a sportot, így ez már nem az első esése. Szerencsére sem a feje, sem a gerince nem sérült, az eszméletét sem vesztette el. Az ilyen baleseteknek csak az esélyét tudjuk csökkenteni, teljes mértékben megakadályozni nem lehet őket. A versenyen kötelező a kobak használata, és gondoskodtunk arról, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a helyi forduló is minden résztvevő számára. Sajnos még egy tapasztalt lovast sem kerülnek el az ilyen esések, de bízunk abban, hogy a balesetben sérült versenyző is mihamarabb felépül, és visszaülhet a nyeregbe. – mondta Krisztina.

A tereplovaglás során nem ritkák a botlások, a legtöbben azonban könnyebben megússzák: egy másik lovas arról mesélt, hogy az esését követően visszaszállt a nyeregbe, és folytatta a versenyt.

Megosztás