Megérkezett az omikron Nagyatádra

A kórházi esetek ugyan nem emelkednek, ám mind az országos, mind a helyi esetszám ismét növekszik. A szakértők szerint egyértelműen az omikron variáns van terjedőben.

24 óra alatt 9 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ebből Somogy megyében 291 megbetegedést jelentettek – ez most már egyértelműen jelzi, hogy ismét megfordult a járványgörbe, és egy felívelő hullám elején tartunk. A WHO szerint az európai lakosság több mint fele el fogja kapni a koronavírust a következő két hónapban. A hazai nagyvárosokban a szennyvízből kimutatható vírus-örökítőanyag szintje mindenhol emelkedett. Müller Cecília országos tisztifőorvos legútobb úgy nyilatkozott, hogy már 29 százalékra emelkedett az omikron okozta fertőzések aránya a mért mintákban.

Egyelőre azonban még nem annyira súlyos a helyzet: a kórházakba felvett betegek számában nincs növekedés, sőt, az ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma egyaránt csökkenőfélben van. A Nagyatádi Kórházban is hasonló a helyzet értesüléseink szerint: január elején még egy héten át emelkedés volt tapasztalható, és 30-ra ugrott az ápoltak száma, ám ezt követően kevesebb beteget hoztak be, azóta pedig stagnálás mutakozik. Jelenleg megközelítőleg 25 covid-fertőzött van a nagyatádi osztályokon. 

A háziorvosok azonban már tapasztalják az új fertőzési hullám kezdetét: egyre többen keresik meg őket az omikron variánsra jellemző tünetekkel.

Valamelyest növekedtek nálunk az esetszámok, az elmúlt héten 6-8 covidos betegünk volt, főleg a középkorú, 35-50 éves korosztály érintett –mondta az egyik nagyatádi háziorvos. – Az omikron variáns jellemző tünetei lehetnek a hasmenés, izomfájdalom, rekedtség, torokfájás – szerencsére a tüdő kevésbé érintett.  

Egy másik háziorvosi körzetben épp a minap voltak kiugróak a fertőzöttségi számok.

Tegnap 11 letesztelt páciensemből 6-nak lett pozitív az eredménye. Enyhe lázzal, erős fejfájással keresnek meg, illetve olyan panaszokkal, hogy „mindenem fáj”, meg „fáj a bőröm”. Gyakran az egész család – szülők és gyerekek együtt – egyszerre betegedtek meg – nyilatkozta egy másik háziorvos. Hozzátette, arra kérik a nagyatádiakat, hogy telefonon előre jelentkezzenek be a rendelőbe, tartsák a vonalat, válaszolni fognak.

Az iskolákban a téli szünetet követően több osztály került karanténba: mind a Bárdos, mind az Árpád fejedelem iskolában 2-2 osztály érintett. Mindkét iskolában összesen 51 fő van hatósági házi karanténban, valamint egy dolgozó is igazoltan fertőzött. Ám értesüléseink szerint egyelőre nem olyan rossz a helyzet, mint novemberben volt. 

Megosztás