Az idősek otthonát korszerűsítené Nagyatád

Egy uniós pályázat keretében energetikai korszerűsítést végeznének az épületeken, amit megújuló energiaforrások kialakításával tennének még hatékonyabbá.

A Jókai lakótelep és a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítása mellett ez a másik pályázat, amelyet az önkormányzat a januári határidőre beadott. Mindkét korszerűsítésről a pénteki, rendkívüli ülésén döntött a képviselő-testület.

A nagyatádi idősek otthonának növelnék az energiahatékonyságát a külső hőszigeteléssel, a homlokzati nyílászárók cseréjével és a fűtés korszerűsítésével. Ezek javítanák az épületek hőtechnikai adottságát, csökkentenék a hőveszteségüket.

Az energetikai fejlesztéseket megújuló energiaforrásokkal kombinálják a tervek szerint: napelemeket helyeznek el, és rácsatlakoztatják az idősek otthonát a geotermikus fűtési rendszerre, ami a termálvíz hulladék hőjét hasznosítja.

Mintegy 200 millió forintos támogatásra pályázik az önkormányzat, amihez 40 milliót hozzáad saját forrásból. Kedvező elbírálás esetén a jövő év második felében kezdődhetnek el a kivitelezési munkálatok.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás