Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok

Ma osztották szét a nagyatádi háziorvosoknak az influenza elleni védőoltásokat. A csurgói és a nagyatádi járás számára összesen 6 ezer oltóanyagot biztosított az állam térítésmentesen a különösen veszélyeztetetteknek.

Holnaptól már igényelhető a háziorvosnál az influenza elleni vakcina. Ma reggel 8 órától vehették át a háziorvosok az oltóanyagokat a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán. Itt jelenleg két járás vakcinakészletét őrzik kontrollált hőmérsékleten: 2-8°C fokon. A csurgói és a nagyatádi járás 28 háziorvosi körzetére összesen 6 ezer térítésmentesen beadható oltóanyag jut: ezt a különösen veszélyeztetettek igényelhetik ingyenesen. Vagyis a 60 év felettiek, a terhes édesanyák, az egészségügyben dolgozók és a krónikus betegek. Utoljára tavaly, 2017 január-februárjában volt egy magasabb intenzitású járvány a térségben. Ebben az időszakban volt olyan, hogy a nagyatádi járásban az egy hét alatt előforduló megbetegedések száma elérte az 1040 főt.

A vakcina teljesen biztonságos. Tévhit, hogy meg lehet tőle betegedni.
A vakcina teljesen biztonságos. Tévhit, hogy meg lehet tőle betegedni.

Tavaly is 6 ezer oltóanyagot kapott a két járás, ezeknek 70 százalékát használták fel az igénylők. Akik nem tartoznak a térítésmentesen igénylők csoportjába, a háziorvosuktól kérhetnek receptet az oltóanyag kiváltására. Ennek ára 3 ezer forint körül alakul. A gyógyszertárakban egyelőre még nincs nagyobb készleten az oltóanyag, de november elejétől ez természetesen változni fog. Dr. Tóth Tibor háziorvos szerint nagy az igény a vakcinára, már egy hónappal ezelőtt érdeklődtek felőle a páciensek. 

Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás