Megkezdődött a búzagyűjtés Somogyban

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű mozgalom a somogyszobi gyűjtőponton elkezdte a kenyérnek való összeszedését csütörtökön. A gazdákat arra kérik, jelentkezzenek a zsákokkal az egyes gyűjtőpontokon.

A 12. gyűjtését indította el a mozgalom, eddig minden évben nőtt az adakozók száma és az összegyűjtött gabona mennyisége is. Tavaly országosan csaknem 7200, Somogyban pedig 306 adományozó akadt, utóbbiak 33 tonnánál is több búzát hordtak egybe.

Ez egy önkéntes mozgalom, arra hívnám fel a gazdák figyelmét, hogy az adományukban legyen benne a Teremtő iránti hála is – mondta Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke a búzagyűjtő nap programindító sajtótájékoztatóján, Somogyszobon. – Eddig az adományok jelentős része a diaszpórában, gyakran nehéz körülmények között dolgozó gazdáktól érkezett, a békés viszonyok, langyos körülmények között élő hazaiak kevésbé vették ki a részüket belőle, reméljük, ez változni fog.

Ráadásul belföldön a korábbiakban az Alföld adta az adakozás nagy hányadát, az országrészt azonban drámai aszály sújtotta, így idén a többi területtől várnak nagyobb hozzájárulást. 

Reményteljes, hogy a háborús infláció ellenére is folytatódik ez az összefogás, és a gazdák továbbra is áldozatot vállalnak – szólt hozzá Szászfalvi László országgyűlési képviselő. – Ez egy eszme, hiszen mi a Kárpát-medencei magyar közösség összefogásában gondokodunk. A búza a kenyeret, az pedig az életet, a megmaradást és a hitet jelenti ma is. Érdemes összefogni a családjaink megmaradása érdekében.

Madarász Zoltán, a megyei agrárkamara elnöke hálát mondott a gazdáknak, és megemlítette, hogy a magyar mezőgazdaság 20-22 millió ember ellátását is meg tudná oldani. 

Mocz András, az esemény házigazdája, a megyei agrárkamara alelnöke bizakodásának adott hangot, hogy sikeres lesz a kampány, és minden gazdát arra kért, jelentkezzen zsákjával a gyűjtőpontokon.

 

Megosztás