Megkezdődtek a szakmai vizsgák Nagyatádon

Mintegy 180-an fognak a következő két hétben a szakmai képesítés megszerzéséhez szükséges gyakorlati és írásbeli vizsgákat teljesíteni Nagyatádon. A járványhelyzet miatt több képzés esetében elmaradnak a vizsgák.

Az érettségi vizsgákkal párhuzamosan megkezdődtek a szakmai vizsgák is a Kaposvári Szakképzési Centrumban. A KSZC-hez tartozó nagyatádi Ady Endre gimnáziumban a szakági érettségi vizsgákkal indítanak a mai nap folyamán, összesen 41 diákkal. Ezt követően május 19-én, kedden kezdődnek a szakmai vizsgák gyakorlati részei, melyek június 10-ig fognak tartani. A központi írásbeli vizsgákat május 25. és 28. között tartják, viszont az érettségihez hasonlóan idén nem lesz szóbeli. A középiskolában összesen 4 ágazatban vizsgáznak a diákok: egészségügyi, pénzügy-számviteli, informatikai és gépipari szakágban, összesen 10 képesítésben. 97-en vesznek részt a vizsgasorozaton, melynek teljesítésével OKJ-s végzettséget szereznek.

Ugyanakkor a mellék-szakképesítési vizsgák most elmaradnak az egész megyében, például a pedagógia ágazat óvodai dajka képzése is. A tehergépkocsi-vezetői vizsgákat a gyakorlás hiányában szintén elhalasztották.

A nagyatádi szakképző iskolában az eladói képzéssel már tegnap elkezdődtek a gyakorlati vizsgák, ezt 10 tanuló már teljesítette is. Összesen 80 diák fog számot adni a tudásáról a következő hetekben. Jövő héten négy festőtanuló az erre kijelölt tantermek kifestésével tesz gyakorlati vizsgát. Május 20-án következik a pincérek gyakorlati számonkérése, 25-26-án pedig az ipari gépészeké. Május 26. és június 10. között a kadarkúti tanműhelyben a cukrászok, a konyhai kisegítők, majd pedig a szakácsok fognak gyakorlati vizsgát tenni. A központi írásbeli vizsgákat május 28-29. között írják a szakképző iskolában.  

Megyeszerte a KSZC-hez tartozó intézményekben összesen 908 tanuló szerez majd szakképesítést június közepéig, a legtöbben a fém- és gépiparban, amelyet a vendéglátóipar, a kereskedelem és az építőipar követ. A sikeres vizsgát tevők azonnal elhelyezkedhetnek, de lehetőségük van ingyenesen második szakma megszerzésére is.

Megosztás