Megkínozta a kutyáját a porrogi nő

A kutya nyakán gennyes seb alakult ki a lánc miatt. Az asszony olyannyira elhanyagolta a szerencsétlen állatot, hogy még meg sem etette. A megyei főügyészség pert indított: a bíróság tiltsa el a nőt az ebek tartásától.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága pert indított egy állatkínzás miatt jogerősen elítélt asszony ellen azért, hogy a bíróság tiltsa el az ebek tartásától.

Az ügyészi kereset szerint az asszony tavaly júniusig mintegy egy éven keresztül a házának udvarán található melléképület ajtajának vaspántjához rögzítve egy 2,8 m hosszúságú láncon tartotta folyamatosan a kutyáját. Ezzel nem biztosította az állat fajának és korának megfelelő mozgást, sem pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt. 

A rövid lánc korlátozta a kutya mozgását és belevágott a nyakába, melynek következtében az érintett testtájon mély, gennyes seb és bőrgyulladás alakult ki. A gyulladt, elhalt területbe légyálcák költöztek. Az asszony emellett nem táplálta megfelelően a kutyát, ezért az állampolgári bejelentés miatt intézkedő rendőrök lesoványodva találtak rá az állatra. A felelőtlen állattartás miatt kialakuló sérülések és éhezés az ebnek különös szenvedést is okozott. 

A rendőri intézkedés során tapasztaltak alapján büntetőeljárás indult, melyben a Nagyatádi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt az asszony ellen, akit a bíróság 8 hónap börtönbüntetésre ítélt, melynek a végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága – a Nagyatádi Járási Ügyészségtől kapott jelzés alapján – az állatok védelméről szóló törvényen alapuló hatáskörében eljárva azért indított keresetet az alperes ellen, hogy a Kaposvári Törvényszék tiltsa el az ebtartástól, mivel az asszony a felelős állattartás legalapvetőbb követelményeit – így az eb megfelelő elhelyezését, egészségügyi ellátását, illetőleg takarmányozását – sem tudja biztosítani.

A nehéz sorsú állat még a büntetőeljárás alatt egy állatkínzás ellen fellépő nonprofit szervezethez került.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás