Megszólalt a támadó kutyák gazdája

Részben felelősnek érzem magam, de a kutyák nem az én hibámból szöktek el. Korábban többször provokálták őket. Mélységesen sajnálom a történteket, a kisfiút és a szüleit – ezt mondta az Atádhírnek.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a kutyák gazdájának a szavait.

„Mélységesen sajnálom a történteket, a kisfiút és a szüleit, és mielőbbi gyógyulást kívánok neki.

A történtek előzményei évek óta ismétlődnek. A kutyák nem agresszívek, csak a területüket védik. Viszont többször előfordult, hogy a ház előtt elhaladók provokálják őket: fadarabokat, vonalzókat húznak végig a kerítésen, akadt, aki husánggal akarta ütni őket, sőt, az egyiküket meg is mérgeztek, az elpusztult.

Az eset előtt két héttel hasonló dolog történt. Valaki kinyitotta a kaput éjszaka, amikor a kutyáim el vannak zárva, én pedig reggel kiengedtem őket a dolgukat elvégezni. Sajnos, azonnal nem vettem észre, hogy a kutyáim kijutottak az udvarból. A szomszédban lakó hivatalos személy segítségével sikerült a kutyákat előkeríteni, hála isten, akkor ilyen nagy baj nem történt, de egy másik kutyát megtéptek az utcán, az bemenekült az udvarába, egy ember pedig utána engedte az enyémeket. A rendőrségi intézkedés során kiderült, hogy idegenkezűség történt, meg is állapították, ki volt az elkövető, vagyis az, aki kinyitotta a kaput.

Azért nincs értelme kulcsra zárni vagy lelakatolni a kaput, mert ezt már korábban is megtettem, de vagy leemelték a kaput, vagy kivágták a drótot. Az eset után minden nap ellenőriztem reggelente, nincs-e nyitva a kapu, a szóban forgó napon is, akkor vettem észre, hogy három kutya elszökött, rögtön a keresésükre indultam, mégpedig oda, ahol az előző eset történt. Ott nem találtam a kutyákat, érdeklődtem, nem látták-e őket, azt mondták, továbbfutottak. Pár perc további keresés után sem találtam őket, aztán meghallottam, hogy mások kutyái ugatnak a házaknál, visszaindultam, megkérdeztem ugyanazt az embert, akkor sem mondott semmit, de akkor a közelben megláttam a kutyáimat, amint a fiút marcangolják. Odarohantam, elzavartam a kutyáimat, felkaptam a fiút, felemeltem a fejem fölé, majd odamentem a kislányhoz és beraktam a kerítésen keresztül az udvarba, majd a szomszéd ház udvarába bevittem a fiút. Szóltam az illetőnek, hívja azonnal a mentőket, majd a három kutyának kinyitottam a kocsiajtót, ők pedig beszálltak.

Nem tudom, mi váltotta ki a kutyákból a támadást, ilyet sem előtte, sem azóta nem tapasztaltam, valószínűleg a falkaösztön miatt reagáltak így, valami kiváltotta belőlük ezt az ingert. Úgy tudom, a fiú a gyerekosztályon van már, szerencsére kicsit jobban van. Kérem a családot, keressenek, amiben tudok, segítséget nyújtok nekik.”

A kutyák gazdája nem járult hozzá, hogy a nevét közöljük. Azt viszont legalább sikerült tisztázni, hogy milyen fajtájúak az ötvöskónyi fiút megtámadó ebek: working pit bulldogok.

Tájékoztatást kértünk az ügyről a Somogy Megyei Kormányhivataltól. Ígéretük szerint hamarosan megkapjuk a válaszokat kérdéseinkre.

A szerencsétlenül járt kisfiú édesanyjával a közösségi médián keresztül igyekszünk felvenni a kapcsolatot. Egyelőre annyi választ írt a fia állapota iránti érdeklődésünkre: „Sajnos, nem jól van.”

Megosztás