Megtisztították az Ámor-erdő környékét a henésziek

Pénteken tartott a Henész Simongátért Kulturális Hagyományőrző Egyesület szemétszedő akciót, melynek keretében 20 zsák hulladéktól és számos nagyméretű lomtól tisztították meg az Ámor-erdőt.

A járványhelyzet alatt egyre többen és egyre gyakrabban fedezik fel a nagyatádi zöldövezetek nyújtotta kirándulási és pihenési lehetőségeket. A Csalogány sor lakói szerint rengetegen sétálnak a Szoborpark, az Ámor-erdő és a Csónakázó-tó irányába, érezhetően többen, mint a korábbi években.

Ennek azonban lett egy nem várt negatív hozadéka is: az erdő környékén elharapódzott a köztéri szemetelés. Ezzel együtt pedig a kevésbé látható helyeken, mint például az erdő keleti végén található hátsó bejáratánál nagy mennyiségben raktak le lomhulladékokat is.

Ezt megelégelve a Henész Simongátért Kulturális Hagyományőrző Egyesület felkerekedett és szemétszedési akciót hirdetett. Péntek délután mintegy 10 helybéli egyesületi tag vágott neki a gyümölcsösök mentén megtisztítani a földes utakat, árkokat. Nemcsak kommunális hulladékot, de kiselejtezett bútorokat, mosdókagylókat és autógumikat is találtak. Még annak is meglelték a módját, hogy bizonyos hulladékokat újrahasznosítsanak.

A lefestett autógumik dekoratív virágtartónak használhatók.
A lefestett autógumik dekoratív virágtartónak használhatók.

Néhány autógumit a feleségem otthon kipingált és virágtartót készítettünk belőle – mesélte Bogdán Zoltán, az egyesület elnöke. – Sajnos az utóbbi időben nagyon sok lett arrafelé a szemét, mi is arrafelé szoktunk sétálni. Úgy döntöttük, hogy nem nézzük tovább tétlenül. Szorgalmazzuk egyébként, hogy a szoborpark körül, az erdő bejáratánál és a Csónakázó-tó környékén legyen kirakva hulladékgyűjtő. Mi ki szoktunk rakni egy-két helyen szemetes zsákot, de sajnos ez nem elég. Jó lenne, ha tiszták lennének az erdők, és vonzó lenne a kirándulók számára. 1Ezért is kértük a Sefag Zrt.-t, hogy esetleg néhány rönkfapadot is bocsásson a rendelkezésünkre, mert a régiek már nagyon elkorhadtak.

A tisztogatók munkája nyomán csaknem 20 zsák szemetet és számos egyéb nagyméretű hulladékot gyűjtöttek össze, melyet a városgondnokság elszállított. És itt még nem fejezte be a munkát az egyesület: ezen a héten szombaton, április 24-én az elkerülő út mellett található kereszthez vezető bekötő utat fogják megtisztítani. A szemétszedők 14 órakor találkoznak a József Attila utca végében, innen indulva gyűjtik össze a hulladékokat. Ez egy körülbelül 400 méteres útszakasz, a tisztogatással akadálymenetesítve lesz az itt közlekedők számára.

Az út menti keresztet az arra autózók bizonyára mind ismerik: ennek környezetét egy honvéd utcai lakos, Matán Ferenc gondozza önszorgalomból. Az elkerülő úton áthaladó vezetők gyakran állnak meg itt pihenni, mivel hívogató a környezet: a kereszt környéke virágokkal van beültetve, Feri bácsi takarosan megkomponálta ezt az út menti kis kertet. Az egyesület elnöke elmondta: pünkösdkor a plébános meg fogja áldani a keresztet, ezért is szervezik meg a szombati szemétszedési akciót. Akik szeretnének csatlakozni a tisztogatáshoz, keressék fel az egyesületet, vagy vegyék fel a kapcsolatot Bogdán Zoltánnal.

Megosztás