Mi lesz az oltatlan atádi tűzoltókkal és rendőrökkel?

Rendkívül kényes kérdés, szívta a fogát minden megkérdezett, még nem hivatalosan is alig válaszoltak. Azt csak az országos vezetőség tehetné, de, persze, nem teszik. Pattanásig feszült a helyzet.

Frissítés 16.00-kor:

A rendőrség válaszolt a témával kapcsolatos kérdéseinkre: „Megkeresésével összefüggésben tájékoztatom, hogy a rendőrség személyi állománya átoltottságának felmérése jelenleg folyamatban van.”

Lefojtott, de nagyon erős indulatoktól forronganak az állományok tagjai – így írható le a helyzet annak alapján, ahogy név nélkül jellemezték az érintettek. Egyébként, természetesen a probléma országos, nem csak helyi.

Hivatalos adatunk nincs a Nagyatádon szolgálatot teljesítő rendőrök és tűzoltók létszámáról, de belső információk alapján igen jó közelítéssel mondhatjuk, hogy mintegy 130-140 dolgozóról van szó: kb. félszáz tűzoltó van a városban, Nagyatádon és környékén pedig 80-90 rendőr szolgál (a kapitányság teljes területén, természetese jóval több, kétszáz fölötti).

Mint ismert, a kormány október végi rendelete kötelezővé tette a a védőoltás felvételét a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya számára. Eszerint az első dózist 2021. december 15-ig felvenni, ha a munkavégzés során ügyfelekkel rendszeresen találkozik az illető; 2022. január 31-ig, ha nem. A másodikat az orvos által meghatározott időpontig. Aki nem teszi meg a felszólítást követő határidőre sem, fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságra küldik a rendelet értelmében.

Emiatt azért csaptak magasra az indulatok, mert nagyon sok ember megélhetése került veszélybe. Mindannyian a személyiségi jogukba való durva beavatkozásnak értékelték a döntést. Egy részük a meggyőződése ellenére is kényszerűen vállalná az oltást, más részük esetleg kénytelen lenne feladni a munkáját. Súlyos dilemma így is, úgy is.

Jó néhány kollégámmal együtt úgy döntöttünk, hogy betegszabadságra megyünk – válaszolta kérdésünkre az egyik nagyatádi tűzoltó. – Egyelőre ezt látjuk megoldásnak, aztán egy hónapig csak kiderül, mihez kezdenek nélkülünk. Úgysem húzhatják sokáig  rendőrök meg tűzoltók nélkül.

Vélhetően ezzel szembesült a kormány is, és a kitörni készülő botrányt salamoni döntéssel akadályozza meg. Legalábbis erre következtetünk Orbán Viktor mai kijelentéséből: a szokásos rádióinterjújában azt mondta, felmondási tilalmat rendeltek el a rendvédelemben és az egészségügyben (utóbbiban a 3. oltás felvételét tették éppen tegnap kötelezővé). Tehát az egyik rendelet értelmében el kellene küldeniük fizetés nélküli szabadságra az oltatlan rendőröket, tűzoltókat (és az egészségügyi dolgozókat), a másik szerint viszont megakadályozzák, hogy ők otthagyják a munkahelyüket.

Mondjuk, ez a tömeges táppénz következményeit még nem oldja meg.

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás