Minden, ami vad – Somogyi Vadásznap Kaszóban

Több száz vadász és családtagjaik érkeztek a szombati megyei vadásznapra Kaszóba. Több tucat programmal vártak minden érdeklődőt: főzőverseny, rodeózás, solymászat – nagy volt a nyüzsgés a vadászfaluban.

Csaknem 30 vadásznapot szervezett már a somogy erdők mélyén fekvő apró falu: A vadászat ősi és nemes mesterségét ünnepelték az idei Somogy Megyei Vadásznapon, Kaszóban. Az ország minden tájáról érkeztek érdeklődők az eseményre, melyet a szervezők nem csak a magyar vadásztársadalom számára szerveztek: az egész napos programon a fiatalabb korosztálytól kezdve az idősekig mindenki találhatott kedvére való elfoglaltságot. Somogy több vadászegyesülete képviseltette magát a főzőversenyen, ahol magától értetődő módon főleg vadpörköltet főztek a résztvevők, mindenki egy kis egyéni fűszerezéssel, titkos összetevővel téve különlegessé a saját bográcsában fortyogó ételét.

A Szent Hubertusz kereszt mellett futó út mentén alakították ki a „Vadászok utcáját”, ahol több tucat standnál lehetett a vadászat mesterségével kapcsolatos portékákat vásárolni: faragott agancsokat, vadászkéseket, öltözékeket, könyveket, somogyi vadásztársaságok termékeit. A helyszínen az erdei utakat könnyűszerrel meghódító terepjárókat is kiállította több autógyártó cég.

A szórakozásra is bőven nyílt lehetőség: a kaszói lőtéren agyaggalamb-lövészetet próbálhattak ki sólyomszemű, macskareflexű érdeklődők. A központban pedig ugrálóvárat állítottak fel a gyerekek részére, a kihívásokat kereső felnőttek pedig motorizált rodeó bikára ülhettek fel. Kaszó csodálatos erdei világát madártávlatból is meg lehetett tekinteni: egész délután helikopteres sétarepülésen lehetett részt venni. Délután vadászkutya- és solymászbemutatóval szórakoztatták a résztvevőket.

A délelőtti megnyitó ünnepséget követően misét tartottak a színpadon, a vadászok védőszentjének, szent Hubertusnak a közbenjárásáért imádkozva. Az atya prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetfölötti az isteni teremtményekben, a természetben is megnyilvánul, és így a vadászatot úgy szabad csak űzni, hogy kellő tisztelettel és alázattal bánjunk az erdő jószágaival.

Ezt követően kiosztották az Országos Magyar Vadászkamara kitüntetéseit. A díjazottak olyan emberek közül kerültek ki, akik sok éves munkájukkal kiemelkedően szolgálták a vadászok közösségét, óvták a vadakat, és segítették a magyar vadásztársaságok működését.

A délelőtti programsorozatban ezt követően 50 fiatal vadászt emeltek hivatalosan is a somogyi vadászok rangsoraiba: ők az elmúlt évben vizsgáztak le és szerezték meg engedélyüket. A vadászok eskütételével kezdődött a ceremónia. Kemenszky Péter, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének fővadásza ezután nyújtotta át számukra az oklevelet, és vállukat egy tőrrel megérintve „vadásszá ütötte” őket.

 

Megosztás