Mintegy száz nagyatádi COVID-fertőzött van most

Ennyi aktív koronavírusost tart nyilván a háziorvosi rendszer. A kórházban újabb szárnyat nyitnak a covid-betegeknek, de nem nőtt jelentősen a számuk a főigazgató szerint. Viszont továbbra is nagy gond az ápolóhiány.

Minden eddiginél többen, 165-en haltak meg egy nap alatt a koronavírus szövődményeiben Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma ezzel 154 179-re emelkedett.

Ha az ismert számokat lakosságarányosan tekintjük, az valószínűsíthető, hogy Nagyatád az országos átlagnál jóval kevésbé fertőzött. Az országos mutató kb. 1,58 százalékos, a nagyatádi viszont csupán mintegy 1 százalékos fertőzöttséget mutat.

A város hét háziorvosi körzetében ugyanis nagyjából 100 aktív kórral fertőzöttet tartanak nyilván. A decemberi 1-jei adat azt is mutatja, hogy az utóbbi hetekben Nagyatádon is emelkedő tendenciát mutatott a vírus terjedése. Biztató, hogy jelenleg némi megtorpanás látszik. A november 20-án kezdődött célzott csoportos gyorstesztek nyilván növelték az igazolt pozitív esetek számát a városban is. Azt, persze, továbbra is csak sejthetjük, hogy hányan eshettek át mintavétel nélkül a betegségen.

A Nagyatádi Kórházban jelentősen nem emelkedett a covid-osztályokon a betegszám a főigazgató tájékoztatása szerint. Nagyjából egy hete azt írtuk, nagyságrendileg 80 koronavírusost ápolnak. Számadatokat nem közölhet a kórház, így ennél pontosabban mi sem tudunk tájékoztatni.

Nincs jelentős emelkedés, nagyjából annyian távoznak gyógyultan, mint ahányan érkeznek – összegezte dr. Pósa István. – Kritikus állapotú betegünk sincs jelenleg. Még egy szárnyat nyitunk a covidos betegeknek, ezt modern monitorokkal és altatógépekkel látjuk el. Erre a kórtermek zsúfoltságának az elkerülése érdekében van szükség. Mint ismert, összesen 140 ágyat kell biztosítanunk a koronavírusos betegeknek. Ezenkívül jelenleg nyolc intenzív ágyunk van komplett ellátásra, ezt szükség esetén 25-re tudjuk bővíteni.

Ám az ellátás felső határát továbbra sem az ágyszám jelenti, hanem a hadra fogható orvosok és ápolók létszáma. Az egészségügyben is alkalmazott heti gyorstesztelések miatt több dolgozó is kiesett a munkából. Egyébként úgy tudjuk, a kórházi dolgozók mintegy kétharmada alávetette magát a mintavételnek. Mindenesetre változatlanul nagy gond az ápolók hiánya, ezt erősítette meg a főigazgató is. Mint mondta, sokan kerültek karanténba, és esetükben nem elég kivárni a 14 napot, negatív PCR-tesztre is szükség van, hogy visszatérhessenek a munkába.

A szakdolgozók hiányán kissé enyhíthet, ha a hétvégére megérkezik Nagyatádra az ígért öt egyetemi hallgató.

Megosztás