Mit tegyünk, ha magára hagyott gidát vagy szarvasborjat találunk az erdőben?

Bármennyire is elesettnek látszik, nem szabad háborgatni egy magányos szarvasborjat, hazavinni pedig semmiképp, mivel az törvénybe is ütközik. Megsérült állat esetén az illetékes erdészetet kell értesíteni.

A tavaszi hónapokban születnek a legtöbb hazai szarvas- és őzfajok kicsinyei. A ragadozók akár hetekig magatehetetlen kölykeivel szemben ezek az újszülöttek szinte azonnal képesek lábra állni. Az első hetekben azonban még meglehetősen védtelenek, a gidákat, borjakat a betegségek és a ragadozók mellett az emberi tevékenység is fenyegeti.

Az erdőjárók sajnos akár tudtukon kívül is veszélybe sodorhatják az állatokat, ezért érdemes néhány tévhitet eloszlatni. Bár a szarvasfélék utódai a születésük után nagyon hamar tudnak már járni, annyi erejük még nincsen, hogy egész nap tartsák a lépést táplálékot kereső anyjukkal, vagy veszély esetén vele együtt meneküljenek. Ezért gyakran előfordul, hogy a kicsinyeket anyjuk elfekteti, akik ilyenkor meglapulnak a bozótban vagy takarásban, amíg vissza nem tér.

Éppen ezért ha kirándulás során ilyen, látszólag magára hagyott, mozdulatlan állattal találkozunk, akkor a legjobbat azzal tesszük, ha messzire elkerüljük. A nőstények ugyanis nem a kinézetük, hanem a szaguk alapján azonosítják a kicsinyeiket. Ha túl közel megyünk hozzá, esetleg meg is érintjük, akkor „emberszaga” lesz, ami elriaszthatja az anyát. Ugyanez igaz a túl közel merészkedő kutyákra is. A felzavart és anyjától elkeveredő, vagy az idegen szag miatt magára hagyott gidák és borjak sorsa ugyanis megpecsételődik: az éhezés vagy a ragadozók áldozatai lesznek.

A somogyi állami erdőket felügyelő SEFAG Zrt. erdészei azt tanácsolják, természetjárás közben tartsuk tiszteletben az erdei állatok „vadságát”. Lehetőség szerint kerüljük az érintkezést velük és ne felejtsük el, hogy az első látásra árvának tűnő kicsinyek viselkedése teljesen természetes, a legtöbb esetben semmilyen segítségre sincs szükségük. Kivételt csak az egyértelműen sebesült – például törött lábú – egyedek jelentenek. Ha ilyennel találkozunk, akkor értesítsük a legközelebbi erdészetet.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy erdei állatokat hazavinni törvénybe ütköző és hivatalosan lopásnak minősül. Ezért mindenkit óva intenek attól, hogy megpróbáljon otthon háziállatot nevelni egy őzgidából vagy szarvasborjúból.

Megosztás