Az anyai szeretet: az egyik legősibb erő

Már reggel hosszú sorokban várakoztak a vevők a virágboltoknál az anyák napi csokrok beszerzéséért. A szeretetnek kevés olyan formája akad, mely felér az anyai törődés múlhatatlan kötelékével.

A szeretetnek sok formája, arca van. De talán egyik sem olyan múlhatatlan, erős kötelék, mint az anyai szeretet. Ez egy olyan felfedhetetlen titok, amit a férfi nem képviselői sosem fognak teljes valójában megismerni. Olyan ősi erők munkálkodnak az anyai szívben, ami jószerivel felfoghatatlan.

Nézzük csak meg a természetet: a hidegvérű anyapiton 3 hónapon át körülöleli tojásait, és teste reszketésével tartja őket melegen. Az amúgy békés természetű anyakoca az erdőben a veszély legkisebb jelére támadásba lendül kicsinyei védelmében. New Jersey-ben egy tehén megszökött a mészárszékre tartó teherautóról, és mint kiderült, az életösztön nem véletlenül buzgott benne: másnap világra hozta a borját. Egy anyamacska, ha kell, a nálánál ötször nagyobb kutyára is ráveti magát gondolkodás nélkül, ha az a kölykeit veszélyezteti.

Olybá tűnik, sok esetben az anyai ösztön még az életösztönnél is erősebb. Amikor minden porcikánk azt kiáltja: „Menekülj, mentsd magad!”, az anya csak azt hallja: „Mentsd meg őt!”

Az anyai szeretet igazi példája az önfeláldozásnak, az önzetlenségnek. Ferenc pápa katekézise szerint az „anyák csendes vértanúsága életet ad a világnak”.

Az anyák a legerősebb ellenszerei az önző individualizmus elterjedésének. Az egyed, az individuum az, aki nem tud megosztani, az anyák ellenben szétosztják magukat, kezdve attól, hogy befogadnak egy gyermeket, hogy világra szüljék, és aztán felneveljék. Leginkább az anyák azok, akik gyűlölik a háborút, mely megöli a gyermekeiket – mondta Ferenc pápa. 

Nincs még egy ehhez fogható kötelék, hiszen a fogantatás pillanatától kezdve az anya a szíve alatt hordja gyermekét. Az újszülött csak akkor tud igazán megnyugodni az új világban, ha anyja mellkasára fektetik, ahol újra hallhatja azt a szívdobogást, mely 9 hónapon át ringatta őt az anyaméhben. Az anya saját teste adott neki védelmet, és még a születés után is több hónapon át abból táplálkozik a szoptatás által. A kötelék olyan erős, hogy egy újszülött gyermek meghal az anya érintése nélkül.

És a törődés nem áll meg gyermekkorban: egy édesanyát mindig izgatni fogja gyermeke hogyléte. Aggódik az egészségéért, a boldogságáért. Szeretete, féltő aggodalma múlhatatlan, az idővel sem kopik meg, amelyet jól példáz annak a 98 éves brit nőnek az esete, aki beköltözött ugyanabba az idősek otthonába, melyben 80 éves fia lakott, csak azért, hogy gondját viselhesse.

A 98 éves anyuka és 80 éves
A 98 éves anyuka és 80 éves „kisfia”

Ennél már csak annak a maláj édesanyának a története hihetetlenebb, aki 101 évesen viselte gondját a 68 éves, fogyatékkal élő fiának.

Az anya sosem szűnik meg anya maradni, még 101 évesen sem
Az anya sosem szűnik meg anya maradni, még 101 évesen sem

Nem szabad alábecsülni, mekkora erő lakozik ebben a szeretetben, mely időnként fizikai formában is megnyilvánulhat. 1982-ben egy amerikai kisvárosban egy férfi az autójának a felfüggesztését szerelte a családi ház udvarában, amikor az autó alátámasztása kicsúszott, a férfi pedig beszorult az autó alá. Az utcában lakó kisfiú berohant a férfi édesanyjához elmondani mi történt, aki az autóhoz rohant, és emberfeletti erőt tanúsítva felemelte az autót a fiáról – közel 5 percen keresztül tartotta a több mint másfél tonnás járművet, amíg megérkezett a segítség, és kihúzták a férfit a kocsi alól.  

Az anyai ösztön szupererőt kölcsönzött a nőnek
Az anyai ösztön szupererőt kölcsönzött a nőnek

Efféle extrém helyzetet manapság ritkán élünk meg. De nem kell egy autót leemelni a hátunkról ahhoz, hogy hálásak legyünk az édesanyáinknak. Ez a nap róluk szól, az ő ünnepük. Édesanyáink ugyanúgy örülni fognak annak a szál virágnak, amivel felköszöntjük őket, mint annak a zsírkrétával rajzolt képnek, amit 5 évesen készítettünk neki – még ha a kép macskát is ábrázolt, nem pedig kutyát, ahogyan ő annak gondolta. Egy anya mosolya minden ajándéknál többet ér.

Az édesanyákért fog a holnapi napon imaórát tartanai a nagyatádi Szent Mónika imaközösség. Korábban ezt a foglalkozást csoportosan tartották meg, most viszont a járványra való tekintettel arra kérnek mindenkit – nem csak az imakör tagjait –, hogy otthonukban 18: 30-kor mondják el a Szent Mónika közösség napi imáját, majd pedig a Keresztény Édesanyák litániát.

Az anyák napját országunkban minden május első vasárnapján ünnepeljük, ám a világ legtöbb országában ez a második vasárnapra esik. Már a középkorra visszanyúló, keresztény hagyományai is vannak: Az 1600-as évektől kezdve minden évben a nagyböjt közepén a legtöbb szolgáló meglátogatta az „anya” gyülekezetét (Mater Ecclesiae), ahol megkeresztelték. A családjuktól távol dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét a marcipánnal töltött Simnel tortát. Aki ilyen édességgel szeretné meglepni a családját, a receptet megtalálhatja itt.

Marcipánnal töltött Simnel torta, hagyományos nőnapi csemege
Marcipánnal töltött Simnel torta, hagyományos nőnapi csemege

 

Megosztás