Nagy meglepetések az EP-választáson

Nagyatádon az országosnál 10 százalékkal gyengébben szerepelt a Fidesz, és 8 százalékkal erősebben a DK és a Jobbik. Óriásit nyert a Momentum, meggyengült az MSZP, az LMP pedig be se jutott: lemondott a párt elnöksége.

Rövid összegzésként először az országos eredmények: 

Itt pedig a nagyatádi eredmények:

Az országos részvételi aránytól (43,37%) némileg gyengébb volt a nagyatádi: a választól 41,49%-a járult az urnákhoz vasárnap. Ugyanakkor a közepes nagyságú somogyi városok között jól szerepelt Nagyatád, Barcson és Marcaliban is alacsonyabb volt a részvétel (Barcs: 37,85%, Csurgó: 39,6%, Marcali: 38,91%).

Végül néhány értékelő mondat. A kormánypártok szereplése, 50 százalékot meghaladó eredménye továbbra is egyértelműen jelzi az ún. centrális erőtér meglétét. Ugyanakkor az 52%-os támogatottság a 48%-os ellenzéki aránnyal szemben azt jelzi, nagyjából ugyanannyian nem támogatják Orbán Viktor politikáját, mint amennyien mellette állnak. Korábban ennél nagyobb győzelmet is aratott a Fidesz: a 2009-es EP-választáson csaknem 57%-ot kaptak. Azt pedig, hogy azóta mennyivel több eszköz, forrás és szinte az egész hazai média a rendelkezésükre áll, talán mondani sem kell. Ehhez képest nem sikerült a kétharmados többséget sem megszerezniük, ami viszont az uniós politikai erőtérben nem túl meggyőző.

Az ellenzéki oldalon még nagyobb meglepetésekkel szembesültek. A Momentum nagyon feljött, a harmadik legtöbb szavazatot kapta, sőt, Budapest 8 kerületében is a legerősebb ellenzéki erővé vált. A Demokratikus Koalíció egyértelműen megelőzte a versenytársait, és a baloldal domináns szereplőjévé vált. A nagy vesztesek pedig a Jobbik, az MSZP és az LMP. Utóbbi párt még az 5%-os küszöbtől is messze lemaradt, a párt elnöksége már le is mondott.

Megosztás