Nagy pofon a szépségipar dolgozóinak a lezárás

Az állami támogatások mértéke szinte nulla, a többnyire egyéni vállalkozóként működő fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök nem bérből, hanem bevételből élnek, költségeik azonban csaknem változatlanok.

Hosszan sorolhatnánk azoknak a szakmáknak a listáját, melyeket a legutóbbi szigorítások érzékenyen érintettek. A vendéglátósok most már hónapok óta padlót fogtak, egyre többen veszítik el az állásukat, legutóbb pedig egy újabb szektor került nehéz helyzetbe, a szépségipari dolgozók: a fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök, szoláriumosok, műkörmösök. Eddig a megfelelő óvintézkedések betartásával szabadon dolgozhattak, most viszont nekik is be kellett zárniuk. Mindezt úgy, hogy többségük semmilyen kompenzálásban nem részesül. Éppen ezért a szépségipari dolgozók mozgósították magukat: „szerdáig már 43 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a szépségipari szolgáltatások március 22-i újranyitását kérik az operatív törzstől” – írta a 24.hu. Jelentős hányaduk nem jogosult állami támogatásokra, például a bértámogatásra, mivel önfoglalkoztatók, legtöbbjük katás vállalkozó.

Nagyatádon is sokan dolgoznak az érintett szektorban. Róka-Gyurokovics Alexandra fodrászként, ő egyéni vállalkozó.

Hirtelen jelentették be a lezárást: csütörtökön közölték velünk, hogy hétfőn már nem nyithatunk ki. Igyekeztünk gyorsan menteni a menthetőt, katasztrófa volt – mesélte a tapasztalatait Alexandra. – Elég nagy érvágás ez a két hét, ahogy minden más vállalkozónak is, de kibírunk ekkora időszakot. Viszont azt látjuk, hogy valószínűleg ebből hosszabb idő lesz, és egyéni vállalkozóként nehezebb, hiszen nem nagyobb cég vagyunk, nem vagyunk jogosultak támogatásra. Valamilyen szinten persze megértem a szigorítást, de nem fordul meg nálunk olyan sok ember, hogy pont minket kelljen bezárni: egy időben a szalonban rajtam kívül két ember szokott tartózkodni, míg a boltokban tömegek vannak, szerintem nem mi jelentjük a fő veszélyforrást.

Boros Nikoletta műkörmös néhány héttel ezelőtt kezdte el újra a tevékenységét. Előtte két évig szüneteltette a vállalkozását, mivel gyermeke született. Éppen fellendült volna a forgalma, áprilisig minden időpontja betelt.

Éppen márciusra lett volna a legtöbb új vendégem. A gyerek mellett délelőttönként dolgoztam volna, így is hetente 16 kuncsaftot tudtam volna fogadni – mondta az Atádhírnek a műkörmös. – Ez a két hét így legalább 100 ezer forintos kiesést jelent nekem, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell fizetni.

Nikoletta nem tagadja a járvány veszélyeit, de szerinte a szépségipari dolgozók eddig is kifejezetten ügyeltek a higiéniára, így nem tartja megalapozottnak a bezárásukat.

A miénk egy meglehetősen steril, ellenőrzött környezet, mi már a vírus előtt is folyamatosan fertőtlenítettük a felületeket minden vendég előtt és után, most pedig még nagyobb gonddal tesszük ezt – mutatott rá Nikoletta.– A szalonban csak annyi vendég tartózkodik, ahány szakember ki tudja őket szolgálni, nem tudunk nagy tömeget fogadni. Ezzel szemben a bevásárlóközpontokban még csak nem is ellenőrzik, hány ember tartózkodik bent, több százas a forgalmuk.

A szoláriumok üzemeltetői sem fogadhatnak vendégeket. Pedig éppen most kezdődne a főszezonjuk. Az egyik helyi szoláriumot mellékállásban működteti egy, a neve elhallgatását kérő nagyatádi.

Pont ezekben a hónapokban a legerősebb a vendégforgalmunk, ekkor kéne tartalékot képeznünk a gyengébb hónapokra – magyarázta az üzemeltető. –­ Bevételünk így nincs, viszont rezsit és bérleti díjat ugyanúgy fizetünk, szerencsére a főbérlőnk ígért némi kedvezményt. Állami segítségre viszont nem számíthatunk, mivel alkalmi munkavállalóim vannak, nincs bejelentett alkalmazott, így nincs bértámogatás sem.

Nemcsak az emberek, de a kedvenceink szépségápolása sem megengedett ebben a két hétben. A nagyatádi Dió Kutyakozmetika működtetője sem fogadhat kuncsaftokat – ami esetében különösen igazságtalan intézkedés, mivel emberekkel a munkája során alig érintkezik. Ráadásul a tavaszi időszak a főszezon kezdetét jelenti a kutyakozmetikusoknak is.

A munkaterületre a gazdák nem is jöhetnek be, csak addig találkozom velük, amíg beadják a kutyát, illetve amíg kiadom őket – magyarázta Kuncz Kinga. – Mivel 90 százalékban visszajáró vendégeim vannak, már tudom, hogy milyen szolgáltatást kérnek, nem kell hosszan beszélnem velük. De így is maszkban, kesztyűben dolgozom, a kutyákat azonnal viszem fürdetni, így arra sincs sok esély, hogy rajtuk keresztül én kapjam el a vírust. Fodrászhoz, kozmetikushoz képest nálam jóval kisebb az esélye a fertőzésnek, még a gyógyszertár előtt sorban állni is nagyobb kockázattal jár, ezért tényleg igazságtalannak érzem, hogy nekem is be kellett zárnom. Akkor lenne fair, ha tényleg mindent bezártak volna erre a két hétre, akkor látnám az értelmét ennek az intézkedésnek.

Kinga szerint nem csak ő, de a kutyák is megisszák a levét a lezárásnak. Hiszen sok kozmetikai beavatkozás az ebek egészségére is kihatással van.

Nem csak szépészettel foglalkozunk, sok kutyus nincs jó állapotban: benőtt karmuk van, a csipa kimarta a szemhéjukat, sok testtájukon higiéniás problémák, fertőzések alakulhatnak ki, ha nincsenek megfelelően kezelve. De sajnos a TEÁOR szerint nem tartozunk az állat-egészségügyi szolgáltatók közé, ezért nem tarthatunk nyitva. Szerintem ez a két hét csak tovább lesz húzva, anyagilag nagyon nagy kiesés ez nekem.

Az eredetileg két hétre meghirdetett lezárás várhatóan a jövő héten sem fog megszűnni. Ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: legalább egy hétig még biztosan maradnak a korlátozó intézkedések.

 

 

 

 

Megosztás