Öt osztályon már csaknem 100 covidos a Nagyatádi Kórházban

Rekordokat dönt az új fertőzöttek száma megyénkben ezekben a napokban. A Nagyatádi Kórház Covid-osztályai a kapacitásaik határára értek, mintegy 100 beteget látnak el. Országos fekete rekord született: 207-en hunytak el.

Néhány osztály kivételével az egész egészségügyi rendszer a koronavírusos betegek kezelésére állt át, mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán az ATV-ben. Állítása szerint egy szakápolóra 10-12 beteg jut.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón kijelentette: hazugság, hogy kapacitásprobléma van a magyar egészségügyben. Ugyanakkor azt is mondta: nincs ideje a lazításnak, rosszak a számok. Meg azt: jelentős nyitás, enyhítés csak néhány hét múlva képzelhető el.

A kórházakban uralkodó állapotokról szó szerint képet ad a Semmelweis Egyetem sárga és vörös zónájában készített képriport. Az egyetem azt írja a honlpján: munkatársaiknak még soha ennyi intenzív terápiára szoruló beteget nem kellett ellátniuk.

A Nagyatádi Kórházban már öt Covid-részleg működik az intenzív osztállyal együtt. Összesen csaknem 100 koronavírusos beteget ápolnak már információink szerint. A határaik elérése, persze, nem azt jelenti, hogy ne lenne még szabad ágy a kórházban: sokkal inkább azt, hogy az egészségügyi dolgozók már nem képesek több beteget megfelelően ellátni. Vagyis, ahogy azt a szakemberek már sokszor jelezték: a rendszer kapacitásának határát a rendelkezésre álló munkatársak jelentik.

A nagyatádi 8 ágyas intenzíven például legalább 6-7 szakápolóra lenne szükség, ehelyett kettő van (az egy orvos mellett). A csaknem 100 covidos beteget mindössze három belgyógyász orvos látja el egy rezidens segítségével.

A szakemberek egyébként felhívják a figyelmet: ha majd enyhül is a járvány, a covid-utógondozás óriási feladat lesz mindenhol. A Nagyatádi Kórházban például már lassan az ezerhez közelít (!) a koronavírussal kezelt betegek száma.

Somogyban még mindig romlanak a mutatók: tegnap 457-tel több fertőzöttet azonosítottak, ezzel már 19 ezer 245-re nőtt a számuk. Az elmúlt hét nap alatt 2474 emberről derült ki, hogy covidos.

Több gócpont lehet a térségünkben is, Kutason például letesztelték a legtöbb önkormányzati és óvodai dolgozót az elmúlt két hétben. Az egyik háziorvosi körzetben nagyjából 80 százalékban pozitívak lettek az eredmények. Szerencsére eddig egyik betegnél sem volt szükség kórházi kezelésre.

A nagyatádi háziorvosok továbbra is úgy nyilatkoztak, egyelőre nem kaptak újabb vakcinákat. Egy lehetőségről tudnak csak: az elmúlt hosszú hétvégén viszonylag sok orosz vakcina maradt a kórházi oltóponton, ezt most hétvégén tervezik beadni, de aligha lesz rá elég alkalmas 60 év feletti jelentkező. Ezért akit esetleg érdekelne a Szputnyik-vakcina, jelezze a háziorvosának.

A háziorvosok azt is kérték mindenkitől, aki regisztrált, hogy figyelje a telefonját, legyen elérhető. Ha esetleg más számot adott meg, vagy megváltozott közben a száma, jelezze a körzeti orvosának. Továbbá gondolják át előre, melyik vakcinákat hajlandók elfogadni.

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának vörös zónája.
  COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Megosztás