Nagyatád átoltottsága jóval a megyei átlag felett van

A nagyatádiak 73 százalékának van védettségi igazolványa. Dél-Somogyban akadnak olyan falvak, amelyekben még a 20 százalékot sem éri el ez az arány. Megyénk a Dunántúlon a legrosszabbak között van.

Augusztusig országosan több mint 6 és fél millió védettségi igazolványt postáztak ki Magyarországon – derült ki azokból az adatokból, amelyeket Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kapott a Fővárosi Kormányhivataltól, írta meg a hvg.hu.

A 6 és fél millió emberből (ez a teljes lakosság számához képest 66 százalékot jelent) nem mindenki oltás után lett jogosult az igazolványra, mert azt a koronavírusból igazoltan felgyógyultak is megkapják. A legjobb arány Budapesté (78,4 százalék), míg a legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (54,9 százalék). Somogy 63,4 százalékkal a három leggyengébben álló megye a Dunántúlon. Ugyancsak beszédes, hogy a másik két legrosszabbul teljesítő megye is dél-dunántúli.

Somogyon belül a járások között a siófoki áll a legjobban (72%), a nagyatádi a fonyódival együtt a harmadik legjobb a 61 százalékos átoltottságával. Ettől a másik két dél-somogyi körzet elmarad: a csurgói járás 59%, a barcsi pedig 56%-os mutatóval bír.

Nagyatádon a környező városokhoz képest sokkal többen védettek, a lakosság 73 százaléka ilyen, míg Barcs értéke 62%, Csurgóé 61%, Marcalié 63%, Kadarkúté pedig 51%.

Az adatok alapján települési szinten 100 százalék körüli értéket mutat a somogyi Nemeskisfalud. A legalacsonyabb arányokkal bíró települések között két dél-somogyit is találunk: Istvándi 16%, Rinyaújnép 19%. Az adatok kijózanítóak Szél Bernadett szerint a 78 százalékos budapesti aránnyal szemben.

A nagyatádi járásban a járási székhely után Kaszón és Somogyszobon a legmagasabb az érték, míg a legalacsonyabb Kisbajomban, Belegen, Rinyaszentkirályon és Rinyabesenyőn.

Íme a védettségi igazolvánnyal rendelkezők aránya a nagyatádi járásban:

Nagyatád 73%

Bakháza 57%

Beleg 37%

Bolhás 58%

Görgeteg 54%

Háromfa 45%

Kaszó 71%

Kisbajom 33%

Kutas 45%

Lábod 58%

Nagykorpád 53%

Ötvöskónyi 40%

Rinyabesenyő 39%

Rinyaszentkirály 39%

Segesd 64%

Somogyszob 69%

Szabás 50%

Tarany 45%

Megosztás