Nagyatád kasszája 106 millióval lett kevesebb a veszélyhelyzet miatt

71 millió forint a bevételkiesés mérlege, 5 millió ment védekezésre és 30 millió iparűzési adó hiányzik az idei költségvetésből. Emiatt törölni kellett a felújításokat, embereket elbocsátani és támogatásokat csökkenteni.

A városi képviselő-testület a legutóbbi, múlt heti ülésén kénytelen volt módosítani Nagyatád idei költségvetését. Itt kiderült: mivel a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések több tevékenységet sem tettek lehetővé, jelentős bevételektől esett el a város.

Például zárva kellett tartanunk a fürdőt, csak ez havi 12 millió forintos veszteséget okozott, de említhetnénk a piacot is. A gépjárműadó-bevételünk kormányzati elvonása miatt 33,6 millió forint kiesést szenvedtünk el – sorolta Ormai István polgármester.

Emiatt összességében 106 millió forinttal volt kénytelen csökkenteni a város idei költségvetését a testület. Ezzel párhuzamosan, persze, a kiadásokat is mérsékelni kellett. Minden korábban tervezett közterületi és intézményi felújítást töröltek a képviselők. 22 millió forinttal csökkentették a társadalmi- és sportszervezetek támogatását. Már korábban rákényszerültek megválni kilenc alkalmazottól (NINESZ és fürdő), valamint többeknél 6 órás munkarendet bevezetni. A gyermekétkeztetési igény visszaesése következtében mintegy 25 millió forinttal csökkent az élelmiszer-kiadás.

A polgármester az ülésen köszönetet mondott 31 magánszemélynek, vállalkozásnak, civil szervezetnek és az önkormányzati képviselőknek, akiknek a felajánlásaival összesen 3 millió 600 ezer forint gyűlt össze a Korona kamra programban. Ugyancsak megköszönte 18 adományozó segítségét, akik tartós élelmiszerekkel, ruhákkal és egyéb szükséges dolgokkal járultak hozzá a programhoz. Annak a segítségével több mint 580 élelmiszercsomagot osztott szét a város a rászorulóknak, vásárolt 100 darab vírustesztet, és 2 millió forinttal támogatta a szociális központot.

Út- és járdafelújításokat is el kellett halasztani
Út- és járdafelújításokat is el kellett halasztani

 

Megosztás