Nagyatád képviselő-testülete: állítsák vissza a vasúti közlekedést!

A város képviselő-testülete egyhangúlag fogadta el a polgármester javaslatát tegnap: eszerint írásban fordulnak a minisztériumhoz és a MÁV-hoz, hogy állítsák vissza a Nagyatád-Somogyszob közötti vasúti közlekedést.

Úgynevezett ideiglenes járványügyi menetrendet léptetett életbe a minisztérium és a MÁV június 6-án. Ettől a naptól a napi 16 pár vonat helyett mindössze egy jár a Nagyatád-Somogyszob vonalon. Az intézkedés 30-nál is több vonalat érintett országszerte. Ellene szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak. A Nagyatád környékén élők hiányolják a vonatokat.

Somogyban Ormai István polgármester írt levelet az illetékes államtitkárnak. A város képviselő-testületi ülésén ugyancsak szóba került a téma.

Ami most történik, az nem normális. Ez az intézkedés köszönő viszonyban sincs a valósággal – jelentette ki egyebek között a polgármester. Újfent elsorolta valamennyi érvet: drágább, nehezíti az utazást, nem rövidíti a menetidőt sem, nincs semmilyen észszerű indoka.

Ormai István határozati javaslatát az ülésen egyhangúlag elfogadta a testület. Eszerint:

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy írásban forduljanak az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz és a MÁV Zrt.-hez a Nagyatád-Somogyszob közötti vasúti közlekedés 2020. június 6. előtti rendszerre, napi 16 vonatpár közlekedésére való visszaállítása érdekében, az ideiglenes járványügyi menetrend bevezetését követő napi egy vonatpár és pótlóbuszok közlekedése helyett.

Nagyatád-Somogyszob közötti vasúti közlekedés az ideiglenes járványügyi menetrend kialakítását követően nem felel meg az utazóközönség igényeinek, rontja a Nagyatádon és környékén élők közlekedési lehetőségeit, a térség bekapcsolódását az ország közlekedési hálózatába. Ugyanakkor nem indokolható a kialakított rendszer hatékonysága, költségtakarékossága, hiszen a napi egy vonatpár közlekedése a korábbihoz hasonló mértékű fenntartási, karbantartási költséget jelent, az autóbuszok beállítása és működtetése visszaállítása pedig többletköltséggel jár.

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Nagyatád Város Polgármesterét, hogy a fenti indokok alapján levélben keresse meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a MÁV Zrt.-t.

 

Megosztás