Nagyatád térsége a 18. legbiztonságosabb Magyarországon

Az ország 151 rendőrkapitánysága közül a 18. legkedvezőbb fertőzöttségi mutatóval rendelkezik a nagyatádi. A kapitányság nyomozáseredményességi mutatója 70 százalék felett van.

A nagyatádiak 4,81-re értékelték a városban végzett rendőri tevékenységet egy ötfokozatú skálán – egyebek között ez is kiderült a város 2017. évi közbiztonsági helyzetének értékelésekor a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A Nagyatádi Rendőrkapitányság területén 2010. óta csökken a regisztrált bűncselekmények száma (az illetékességi terület két járást foglal magába: a csurgóit és a nagyatádit). Tavaly összesen 600 bűncselekményt rögzítettek: 24-gyel kevesebbet, mint előző évben. Nagyatádon pedig 156-ot, a korábbinál 12-vel kevesebbet. A kapitányság nyomozáseredményessége némileg csökkent ugyan, de így 70,7 százalékos lett.

Csökkent a bűncselekmények száma
Csökkent a bűncselekmények száma

Az adatokat Kovacsics Csaba rendőr alezredes ismertette a képviselők előtt. A kapitányság vezetője kijelentette: – Még lejjebb tudjuk szorítani a bűncselekmények számát.

8 éve tavaly történt a legkevesebb közterületen elkövetett jogsértés a kapitányság területén: a tavalyinál 15%-kal kevesebb. Nagyatádon 50-ről 40-re csökkent ez a szám.

A legkevesebb jogsértés történt a közterületen
A legkevesebb jogsértés történt a közterületen
Nagyatád közterületein is kevesebb jogsértés történt
Nagyatád közterületein is kevesebb jogsértés történt

A rendőrség kiemelt bűncselekményként kezeli azokat, amelyek a lakosság szubjektív közbiztonságérzetére a legnagyobb hatást gyakorolják. Elsődleges feladatuk ezek bekövetkezésének a megakadályozása. A kapitányság területén több mint 14%-kal csökkent a számuk egy év alatt (testi sértés: 26-ról 5-re; kiskorú veszélyeztetése 11-ről 9-re; garázdaság: 39-ről 26-ra; önbíráskodás: 3-ról 1-re; kábítószer-kereskedelem: 1 ügy volt). Nagyatádon pedig 80-ról 63-ra mérséklődött a kiemelten kezelt bűncselekmények száma.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma is mérséklődött
A kiemelten kezelt bűncselekmények száma is mérséklődött
21%.kal kevesebb kiemelten kezelt bűncselekmény történt Nagyatádon
21%.kal kevesebb kiemelten kezelt bűncselekmény történt Nagyatádon

Megnőtt viszont a lopások száma: Nagyatádon 39-ről 48-ra. Valamivel több lakásbetörés is történt: 2 helyett 6.

A közlekedésbiztonság helyzete nagyjából változatlan: tavaly 51 személyi sérüléses baleset történt. Ezek közül 1 volt halálos kimenetelű, 18 súlyos és 32 könnyű. Az ezen balesetekben megsérült személyek száma 67-ről 75-re nőtt egy év alatt.

Még sok a személyi sérüléssel járó közlekedési baleset
Még sok a személyi sérüléssel járó közlekedési baleset

A közlekedési balesetek oka többnyire a gyorshajtás, az eseteknek majdnem a felében.

Ezen a mutatón mindenképpen javítani fogunk – hangoztatta Kovacsics Csaba rendőrkapitány az Atádhírnek. – Úgyhogy a sebességmérő készülékünket a tőlünk telhető lehető legtöbb időn keresztül fogjuk munkára bírni.

Az ülésen részt vett Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány is, aki kijelentette: – Illúzió azt gondolni, hogy mi egyedül meg tudjuk oldani a közbiztonság feladatát. Ehhez szükség van valamennyi partner együttműködésére. Számunkra a legfontosabb, hogy a lakosság mennyire elégedett a rendőrség munkájával, ezért a 4,81-es eredményért gratulálok a kapitányság minden munkatársának.

A rendőrök intézkedési kultúráját mindenképpen tovább szeretné javítani, mondta az ezredes, aki azt is elárulta: intenzív áldozatsegítésbe kezd, a megye minden kapitányságán lesz áldozatsegítő munkatárs, a nagyatádira már fel is vettek egy embert.

 

Megosztás