Nagyatádi katások: fölháborító, káros és meggondolatlan döntés

Egyöntetűen így foglaltak állást azok a nagyatádi és környékbeli katás adózók, akiket megkérdeztünk. A saját egzisztenciális helyzetük romlásán túl úgy vélik, az egész magyar gazdaság komoly kárt szenved a döntés miatt.

A kisadózó vállalkozók tételes adójának szigorításáról hétfőn nyújtott be javaslatot a kormány a parlament elé. Ezt kivételes eljárásban kedden el is fogadta az Országgyűlés fideszes többsége.

A módosítás értelmében például csak teljes állású egyéni vállalkozó választhatja ezt az adónemet, és csak magánszemélyek számára állíthat ki számlát. Megjegyzendő, hogy a csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. A nyilvánvalóan szándékosan rendkívül rövidre szabott idő ellenére azonnal több szakmai szervezet is tiltakozott, az egészségügyi dolgozóktól kezdve az ételkiszállítókon és a könykiadással foglalkozókon át a kisiparosokig. Tegnap több városban is tüntettek a kata-szabályok átalakítása ellen, Budapesten a Parlament előtti demonstrációval kezdődött a megmozdulás, és hídfoglalással ért véget. Beindult a mémgyár is.

Az általunk megkérdezett nagyatádi és környékbeli kisadózók szintén fölháborítónak tartják a kormány egyik napról a másikra keresztülvert szigorítását.

Könyvelővel még nem beszéltem, de azt tudom, hogy a munkáim 15-20 százaléka volt eddig az, amit nem magánszemélynek végeztem. Ennek most annyi. De kinek jó ez? Ki fogja például az iskolának megcsinálni a kisebb javításokat? Senki nem lesz, aki elvállalja majd a néhány tízezer vagy legföljebb egy-két százezer forintos munkákat. A nagy cégek ilyeneket nem vállalnak el. Nem lesz, aki kitöltse ezeket a réseket, a hiányokat, nem lesz, aki teljesítse az ilyen, egyébként nem kevés igényt – hívta fel a figyelmet az egyik várható következményre egy asztalos.

Cégeknek nem fogok dolgozni, ezt az egy lehetőséget hagyták meg. De tudja mi lesz ebből? Mindenki feketén dolgozik majd. Nézze, a magánszemély eddig sem kért számlát, hacsak nem pályázatos pénzről volt szó. Az intézményeknek vagy a cégeknek kellett számla, de azoknak úgysem dolgozhatunk, akkor csináljuk az egészet feketén – érvelt egy villanyszerelő.

Úgy számoltam, hogy a havi átlag 400 ezer forintos jövedelem után 163 ezer forint adót kell fizetnem ezentúl az 50 ezer helyett. Ugyanis kiesek a kata-körből, több helyre is dolgozom, de főleg nem magánszemélynek számlázok – mondta meglehetősen elkeseredetten szellemi szabadfoglalkozású férfi.

Számos településen, pl. Nagyatádon is vállalkozó orvosok látják el az ügyeleti szolgáltatást. Ez a szigorítás még nehezebbé teszi az ügyeletek ellátását, a betegek folyamatos ellátása még inkább veszélybe kerül – figyelmeztetett egy orvos.

Amúgy sem lehet már szakembert találni szinte semmire, most még ennyi sem lesz – vélekedett egy építkezési kisvállalkozó. – Ez az egész, szerencsétlen magyar gazdaság még inkább romlik, még mélyebbre ássuk magunkat.

Mindannyian úgy ítélték, hogy a kormány meggondolatlan, káros döntést hozott.

Egyébként ha valakinek megszűnik a katázási lehetősége 2022. szeptember 1-től, mert nem főállású egyéni vállalkozó, vagy az, de nem tudja vállalni, hogy csak magánszemélytől szerez bevételt, a hvg.hu összeállítása alapján a következőket teheti:

1. Ha cégként működik, akkor automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül szeptember 1-től annak összes könyvelési és adózási következményeivel.

2. Cégként bejelentkezhet a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá, és ezután így adózhat. Ha ez számára megfelelő, akkor ezt érdemes még augusztusban megtenni, hogy ne kerüljön át automatikusan a társasági adóba. Ettől függetlenül ezt később is megteheti. A kivát is az a törvény szabályozza, ami szeptember 1-ig a katát.

3. Ha egyéni vállalkozó, akkor a 2022. adóévre 2022. október 31-éig jelentheti be, hogy áttér az szja szerinti átalányadózásra. Ennek hiányában a normál szabályok szerint fog adózni egyéni vállalkozóként.

4. Ha eddig valaki cégként katázott, akkor szeptembertől az is egy lehetőség a katázás folytatására, hogy főállású egyéni vállalkozóvá válik. (Természetesen csak akkor, ha garantálni tudja, hogy kizárólag magánszemélyeknek dolgozik.). Ebben az esetben ott marad viszont a cége, annak összes költségével, adminisztrációs terhével. Ha ezt már nem akarja fenntartani, akkor egyszerűsített végelszámolással meg is szabadulhat tőle.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás