Nagyatádi költségvetés: dupla dinamit

Duplája a város idei költségvetése, mint a korábbiak: 6,2 milliárd forint, fogadták el tegnap a képviselők. Ez a nagyléptékű beruházásoknak köszönhető: 9 indul a városban, valamint két humán jellegű fejlesztés.

Minden évben a legfontosabb napirend, amikor arról döntenek a képviselők: mire mennyit fordítanak. Ez a város költségvetése: egyensúlyt teremt a szükségletek, a szándékok, a célok összessége és a rendelkezésre álló pénzügyi források között.

Idén 3,2 milliárd forintot városüzemeltetésre, az intézmények és a létesítmények fenntartására fordít a város. 3 milliárd forintot pedig építkezésekre, beruházásokra és fejlesztésekre.

– Ez 9 építési jellegű programot tartalmaz, ami szerteágazó tevékenységet jelent, a város több területén fogunk dolgozni – ismertette Ormai István polgármester. – Ezekről a pályázatainkról az elmúlt hónapokban döntöttek, és szerencsére nyertünk. Ezek a következők: az óvodák felújítása, a déli iparterület fejlesztése, az idősek otthona korszerűsítése, a geotermális fűtési rendszer kialakítása, a fiatalok otthonteremtése, a Baross irodaház energetikai korszerűsítése, a kerékpárút-hálózat fejlesztése, a városközpont megújítása és a turizmus fejlesztése.

Ebben az esztendőben ezek a beruházások elkezdődnek. Az építési beruházásokra főleg uniós, kisebb részben állami támogatásokat nyert a város. Ám a megvalósításukhoz többletforrásokra is szükség van. Ezeket hitelből tudja biztosítani az önkormányzat. A hitelfelvételhez azonban kérni kell a kormány hozzájárulását. Most erről döntöttek a képviselők. Összesen 394 millió forint hitel 15 évre történő felvételére kérnek engedélyt.

– Az elmondható, hogy szerteágazó, minden önkormányzati tevékenységet tartalmazó költségvetést fogadtunk el, valamennyi feladatunkra azokat a forrásokat biztosítani tudjuk, amelyek azt teszik lehetővé, hogy jó színvonalú ellátásokat, szolgáltatásokat tudjunk biztosítani a nagyatádiak számára – összegezte a polgármester.

Az önkormányzat számára komoly megterhelést jelent a kötelező minimálbér-emelés. Háromszázan dolgoznak az önkormányzat alkalmazásában Nagyatádon a következő területeken: óvoda, városgondnokság, intézményeket ellátó szervezet, kulturális és sport központ, polgármesteri hivatal, védőnői szolgálat, egészségügyi ellátás. Közülük mintegy 200 munkatársnak a bérét kell emelni. Ez 32 millió forint többletkiadást okoz. Amit saját forrásból kell kigazdálkodni. Ugyanakkor az állami támogatások összege csupán 12 millió forinttal nőtt.

– 494 millió helyett 506 millió forintot kaptunk. Tehát, ha nagyságrendileg nézzük, nagyjából 500 millió forint, ez a 12 millió forint annak a 2%-a, gyakorlatilag ugyanannyi állami támogatást kaptunk – értékelte Ormai István. – Ez nem fedezi egyetlen feladatnál sem a tényleges költségeket, de évről évre egy picit közelít ahhoz, ami a tényleges kiadás.

Ezt az állami támogatást a kötelező feladatai ellátására kapja az önkormányzat. Ehhez a városnak a saját bevételeiből még 524 millió forintot kell hozzátennie.

Németh Csaba, a testület pénzügyi bizottságának elnöke az ülésen elmondta: – A 2018-as költségvetésről megállapíthatjuk, hogy az utolsó 8-10 évben értékében a legnagyobb költségvetés. Az összeállítását alapos szakmai munka előzte meg. A pénzügyi bizottság egyhangúlag elfogadta és elfogadásra javasolja a testület részére.

A jelen lévő képviselők két tartózkodás mellett megszavazták a város idei költségvetését. Ezt követően döntöttek arról is, hogy tárgyalásokat kezd a város az egykori Mándl-kastély valamint az 5 és fél hektáros parkjának a megvásárlásáról. Mára periférikus helyzetbe került ez az ingatlan.

Mivel a tulajdonos hosszú ideje nem tudta hasznosítani, és jelentős helyi építészeti értéket képvisel, a város most kezdeményezi a kastély megvásárlását. Ez és parkja bent van a városban, így hosszú távon egy nagyon jelentős fejlesztési területe lehet Nagyatádnak. 

Arról is döntött a testület, hogy az Ötvöskónyi felé vezető kerékpárút építéséhez szükséges keskeny földsávokat megvásárolják a tulajdonosoktól. Ez 24 ingatlant érint, és mindössze 7800 négyzetméterről van szó.

Megosztás