Nagyatádi koronavírus-helyzet: senki nem tud semmit

Kivéve a járási hivatalt és a megyei kormányhivatalt. Ők viszont másfél hete nem tájékoztatják már az önkormányzatokat sem. Ma csupán egyetlen háziorvosnak három pozitív betege is lett a városban.

Az Atádhír kérdésére több önkormányzat is megerősítette a járásban: október 26-a óta nem küldi meg számukra a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatala a járványügyi elkülönítésről, ill. megfigyelésről szóló határozatokat.

Dr. Kovács Ildikó, Nagyatád jegyzője érdeklődésünkre elmondta: azóta nem kell a hivataloknak megküldeniük az írásbeli határozatokat, elég, úgymond, rövid úton értesíteni a döntésről. Ezeket a tájékoztatásokat október 26-a óta a háziorvos és a rendőrség kapja meg. Ugyan mindössze egy kattintással lenne több, ha eljuttatnák az érintett önkormányzatnak is, ezt nem teszik meg. Pedig igencsak fontos lenni tudni, hány fertőzött van a városban, hányan vannak megfigyelés alatt, milyen a korösszetételük. Mint a jegyzőnő jelezte, Ormai István polgármester éppen tegnap írt emiatt levelet a járási hivatalnak. Egyelőre nem kaptak választ.

Csak a rend kedvéért említjük meg: az Atádhír szeptember 8-án kért először járási és dél-somogyi adatokat a megyei kormányhivataltól, hogy tájékoztathassuk olvasóinkat. A többszöri ígéret ellenére azóta sem kaptunk választ.

A helyzetet valamelyest szemlélteti, hogy az egyik nagyatádi háziorvos arról számolt be az Atádhírnek: az általa hétfőn elküldött 10 mintából 3 pozitív lett, 1 negatív, a többi 6-nak még nem kapta meg az eredményét.

Lábodon hivatalosan egy igazolt, korábbi esetről tudunk, informálisan pedig a napokban még kettőről, de ezekről már nem kaptunk határozatot – válaszolta kérdésünkre Lassu István polgármester. – Teljesen nonszensz, hogy a település önkormányzatát már nem tájékoztatják. A település lakóinak joguk van tudni, milyen mértékű a fertőzöttség a lakóhelyükön.

Az egész Somogy megyére vonatkozóan mindössze egyetlen hivatalos adatot lehet tudni: egy nap alatt 73-mal nőtt az igazolt COVID-fertőzöttek száma, ami ezzel 1554-re emelkedett. Ezzel azonban azért nem megyünk semmire, mert már 27% körül jár az országos pozitivitási arány, vagyis pusztán azért nincs sokkal több azonosított eset, mert nagyon keveset tesztelnek Magyarországon.

Megosztás